ASV: sojas ražība šogad var izrādīties augstāka par prognozēto

Pēc ASV ekspertu vērtējuma, sojas sējumi ASV ir sliktākajā stāvoklī pēdējo piecu gadu laikā. USDA savā jaunākajā atskaitē ziņo, ka sējumu daļa, kas ir labā un teicamā stāvoklī samazinājusie līdz 57 %. Nedēļu atpakaļ minētais rādītājs bija 61 %. Savukārt sojas ražība krītās jau piekto nedēļu pēc kārtas.

Pēdējo 10 gadu statistika rāda, ka šajā nedēļā labā un teicamā stāvoklī ierasti ir 64 % sējumu. Tas nozīmē, ka šobrīd kultūra atpaliek no savas normālās attīstības. Turklāt daudzi speciālisti uzskata atpalikšanu par būtisku. Tai pat laikā tiek norādīts, ka sojai šogad vēl ir iespēja ignorēt prognozes un ieiet trendā ar plus zīmi. Viss ir atkarīgs no nokrišņiem augustā, kad ir ražas nozīmīgākais formēšanās etaps. Statistika rāda, ka pietiekams nokrišņu daudzums vasaras pēdējā mēnesī vienmēr nodrošina labāku ražu nekā prognozēts iepriekš. Un faktiskais cipars var atšķirties no prognozētā diezgan būtiski.

Protams, USDA, neskatoties uz nokrišņu klātbūtni augustā, var turpināt samazināt sojas ražības prognozi arī tālāk, balstoties uz piecpadsmit gadu statistikas rādītājiem. Atsevišķi eksperti jau paredz sojas ražību 48 bušeļi no akra. Taču ražība lielā mērā būs atkarīga no nokrišņu daudzuma augustā. Un, ja laika apstākļi nepievils, tad faktiskā sojas ražība ASV var būtiski pārsniegt prognozēto.

Avots: idk