IGC: graudu raža pasaulē var sarukt līdz pēdējo desmit dadu minimumam

Starptautiskā Graudu padome (IGC) samazinājusi graudu ražas prognozi pasaulei 2017/18. sezonai līdz 2,04 miljrd. t, kas ir par 4,1 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušās sezonas rādītāju un var kļūt par zemāko rezultātu pēdējo desmit gadu laikā, ziņo Agrimoney.

Prognozes pazeminošā korekcija veikta, ņemot vērā nozīmīgāko graudaugu sējumu platību un ražības vērtējumu samazināšanu, kas savukārt pamatota ar sausajiem laika apstākļiem vadošajās graudu audzētājvalstīs, ieskaitot Austrāliju, valstis Ziemeļamerikā, Eiropas Savienībā.

Tikmēr graudu krājumu prognoze pasaulei pašreizējai sezonai samazināta mazāk būtiski - par 2 milj.t līdz 478 milj.t, galvenokārt kukurūzas un miežu dēļ. Kas attiecas uz kviešu krājumiem nozīmīgākajās eksportētājvalstīs, tad tie var samazināties līdz pēdējo četru sezonu zemākajam līmenim. Graudu kopējais piedāvājums pasaulē salīdzinājumā ar 2016/17. sezonu var sarukt par 2 %.

Tiek precizēts, ka analītiķi īpaši bažījās par augstu proteīnu saturošu kviešu piedāvājuma krišanos, ņemot vērā ražas potenciāla samazināšanos ASV un Kanādā.

Avots: oilword