Plūdos cietušie lauku uzņēmēji var pieteikties nodokļu atvieglojumiem

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aicina Latgales, Zemgales un Vidzemes lauksaimniekus, kuri šīs vasaras nogalē laika apstākļu izraisīto plūdu dēļ ir cietuši zaudējumus, vērsties VID un izmantot pieejamo atbalstu.

Pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas saistībā ar neseno lietavu un plūdu radītajiem zaudējumiem lauksaimniekiem Latgalē, Zemgalē un Vidzemē ir pieejams valsts atbalsts nodokļu saistību izpildes jomā.

Kā rīkoties, ja kavēts nodokļu maksājumu termiņš
Lauksaimniekiem, kuriem nodokļu maksājumu termiņa kavējumi ir radušies saistībā ar lietavu un plūdu radītajiem zaudējumiem, ir iespēja ar motivētu rakstveida iesniegumu vērsties VID ar lūgumu sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz vienam gadam nokavēto nodokļu maksājumu samaksu, ja termiņa kavējums radies nepārvaramas varas rezultātā . Papildus iesniegumam ir jāiesniedz VID dokumentāri pierādījumi tam, ka iestājušies nepārvaramas varas apstākļi. Ja cietušās personas (lauksaimnieki) nodokļu maksājumus sadalīs termiņos, tiem netiks piemērota nokavējuma nauda.

Savukārt tie uzņēmumi, kurus ārkārtas apstākļi skāruši pastarpināti, var izmantot likuma "Par nodokļiem un nodevām" paredzēto iespēju sadalīt nodokļu samaksu uz laiku līdz vienam gadam. Šajā gadījumā nodokļu maksātājam ne vēlāk kā mēnesi pēc maksājuma termiņa iestāšanās ir jāvēršas VID ar motivētu rakstveida iesniegumu.

Kā rīkoties esoša nodokļu parāda gadījumā
Attiecībā uz nodokļu parādu, kuram VID jau ir uzsācis piedziņas darbības, lauksaimniekiem ir tiesības iesniegt VID motivētu rakstveida iesniegumu, lūdzot VID pieņemt lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu labprātīgu izpildi, nosakot nodokļu maksātājam termiņu uz laiku līdz trim gadiem.

Minēto likuma normu ir iespējams piemērot, ja lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu nav pieņemts vēlāk kā pirms sešiem mēnešiem, kā arī nodokļu maksātājam nav aktuāls maksātnespējas, tiesiskās aizsardzības vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process.

Kā rīkoties, lai dzēstu nokavējuma un soda naudu
Lauksaimniekiem un citiem nodokļu maksātājiem ir iespēja dzēst nokavējuma un soda naudu, ja pilnā apmērā tiek samaksāts pamatparāds. Šim risinājumam var pieteikties no oktobra līdz 31.decembrim.

Samaksas gala termiņš var tikt pagarināts līdz 24 mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz 2019.gada 31.decembrim.
Nodokļu pamatparāds:
- attiecībā uz fizisko personu - noteikts sadalījumā pa nodokļu veidiem pēc stāvokļa dienā, kad iesniegts iesniegums par pieteikšanos atbalstam;
- attiecībā uz juridisko personu - nepārsniedz nodokļu pamatparāda apmēru pēc stāvokļa 2017.gada 1.jūnijā un nav samaksāts līdz dienai, kad iesniegts iesniegums par pieteikšanos atbalstam.

Šādu iespēju paredz Nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai paredzētā atbalsta likums, kas stājās spēkā 2017.gada 22.augustā un attiecas uz visiem nodokļu veidiem, izņemot nekustamā īpašuma nodokli un solidaritātes nodokli.

Iesniegumus, lai izmantotu kādu no minētajām atbalsta iespējām, VID aicina aizpildīt un iesniegt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), pa pastu vai klātienē kādā no VID klientu apkalpošanas centriem.

VID ir izstrādājis informatīvos materiālus, kas palīdzēs risināt jautājumus, kas saistīti ar atbalsta pasākumiem nodokļu saistību izpildes jomā. Tie ir pieejami VID tīmekļa vietnes sadaļā "Nodokļi" - "Noderīgi" - "Nodokļu parādi" un "Aktualitātes" - "Informācija presei" - "Pieejami vairāki risinājumi, kas atvieglo nodokļu parādu nomaksu".

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā lauku uzņēmēji aicināti zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, konsultēties VID klientu apkalpošanas centrā vai nosūtīt jautājumu, izmantojot VID tīmekļa vietnes sadaļu "Kontakti" - "Uzdot jautājumu VID".

Avots: www.la.lv