Sojas imports Ķīnā sasniedz jaunu rekordu

Ķīna 2016/17. sezonā (oktobris-septembris) importējusi 93 milj.t sojas, kas par 10 milj.t pārsniedz iepriekšējās sezonas rezultātu un ir maksimālais rādītājs valsts visā novērojumu vēsturē, starptautiskajā konferencē Globoil India - 2017 Mumbajā paziņoja analītiskās kompānijas Oil Word analītiķis Tomas Milke.

"Šosezon Ķīnas daļa pasaules sojas pupu importā sasniedza 64 %, turklāt minētais rādītājs pēdējo 10 gadu laikā palielinājies par 23 %. Importa dinamikas kāpums tiek saistīts ar augošo pieprasījumu pēc sojas no kombikorma ražotāju puses Ķīnā un ar sojas pupu lielo piedāvājumu pasaules tirgū. Turklāt sojas rekordlielās ražas ASV un Brazīlijā saasinājušas konkurenci starp minētajām valstīm un radījušas būtisku spiedienu uz cenām, kas savukārt veicina importa aktivitātes palielināšanos Ķīnā," - norādīja eksperts.

Pēc viņa prognozēm, ņemot vērā to, ka sojas pupu krājumi Brazīlijā 2017. gada beigās var sasniegt vēsturisko maksimumu - 65,15 milj.t, importa aktivitāte Ķīnā nemazināsies arī nākamajā sezonā, un valsts norādītajā laika periodā iepirks 93 milj.t sojas.

Avots: zol