Oktobrī sāks izmaksāt tiešmaksājumu un citus avansus lauksaimniekiem

Sākot ar 20.oktobri sāksies vienotā platībmaksājuma, maksājuma par apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi, un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansa izmaksāšana lauksaimniekiem, informē Zemkopības ministrijā.

Lauksaimnieki saņems 70% no vienotā platību maksājuma un 85% no maksājuma apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi, un bioloģiskā maksājuma.

Vienotā platību maksājuma finansējums 2017.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājies par 14% un provizoriskā atbalsta likme būs aptuveni 70 eiro par hektāru (avansa maksājumā 70% no likmes, t.i., aptuveni 49 eiro/ha), kas vēl tiks koriģēta atkarībā no kopējās atbalstam apstiprinātās platības.

Maksājuma apgabaliem, kuros ir dabas vai citi specifiski ierobežojumi, likmes 2017.gadā būs nemainīgas - tādas, kā bija līdz šim: par 1.kategoriju - 35 eiro/ha (avansa maksājumā 85% no likmes, t.i., apmēram 30 EUR/ha), par 2.kategoriju - 45 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 38 eiro/ha ) un par 3.kategoriju - 50 eiro/ha, (avansa maksājumā - apmēram 43 eiro/ha) kā arī 25 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 21 eiro/ha) teritorijā ar citiem specifiskiem ierobežojumiem.

Bioloģiskie lauksaimnieki 2017.gadā saņems atbalstu tādā pašā apmērā kā iepriekšējos gados: par laukaugu platībām 117 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 99 eiro/ha), par ilggadīgo zālāju platībām 97 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 82 eiro/ha), par dārzeņu platībām 399 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 339 eiro/ha), par kartupeļu platībām 397 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 337 eiro/ha), par augļu koku un ogulāju platībām 485 eiro/ha (avansa maksājumā - apmēram 412 eiro/ha).

Avansa maksājumu izmaksu veiks pakāpeniski.

Maksājumus avansā saņems tie lauksaimnieki, kuru saimniecībās būs pabeigta atbilstības nosacījumu pārbaude, tādēļ ZM aicina lauksaimniekus pārliecināties, vai savlaikus ir sniegtas visas nepieciešamās atbildes uz LAD nosūtīto informācijas pieprasījumu.

Avots: www.la.lv