Krievija tuvākajos gados var palielināt graudu eksporta apjomu līdz 70 milj.t gadā

Aktīva infrastruktūras attīstība ļaus Krievijai jau tuvākajos gados audzēt graudu eksporta apjomu līdz 70 milj.t gadā, paziņojis Krievijas lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs.

"Ko jādara, lai pārdotu nevis 40 milj.t, bet 70 milj.t. Protams, ka jāstiprina, jābūvē jauna infrastruktūra. Un ne tikai dienvidos, bet arī, protams, Aizbaikālā un Piejūras novadā. Tas, protams, ir graudu termināls Zarubino. Mums būs ļoti nopietna Novosibirskas maizes kombināta rekonstrukcija - praktiski divkāršosim tās jaudas - līdz 7 milj.t. Tāpat Tamanskas pussalā firma "OTEKO" gatava trīs - maksimums piecu gadu laikā "palaist" graudu termināli. Sākotnējā pārkraušanas jauda būs 15 milj.t,"-sacīja ministrs.

A.Tkačevs akcentēja dziļās pārstrādes nozares attīstīšanas nozīmīgumu, kā vienu no svarīgākajiem "tirgū esošā graudu pārpalikuma" novirzīšanas virzieniem.

"Tas ar ko praktiski nodarbojas visa pasaule ir: biodegvielas, lizīna, glutēna, lopbarības piedevu, aminoskābju ražošana. Mēs arī aktīvi ar to nodarbojamies - jau 25 rūpnīcas valstī, mēs tās subsidējam, ļoti nopietni atbalstām. Uz dziļo pārstrādi mēs praktiski varam novirzīt 5 milj.t graudu, un tas nozīmē no tā nopelnīt. Vēl jo vairāk, tā ir arī ļoti nopietna eksporta prece," - norādīja ministrs.

Avots: apk-inform