Kukurūzas ražu pespektīvas ES valstīs šogad ir krasi atšķirīgas -EK

Gaidāmā kukurūzas ražas novākšana Eiropas Savienībā, visticamāk, parādīs krasi kontrastējošus ražības līmeņus, jo atsevišķās valstīs vasaras mēnešos bija vērojams spēcīgs karstums un sausums, kamēr citās valstīs valdīja labvēlīgi laika apstākļi ar pietiekamu nokrišņu daudzumu. Ņemot to visu vērā, Eiropas Komisija prognozē kukurūzas ražu Eiropas Savienībā aptuveni 59 milj.t līmenī, kas ir par 1 milj.t mazāk nekā novākts pagājušajā gadā un, kas būtiski atpaliek no pēdējo piecu gadu vidējā rādītāja.

Līdz ar to pieprasījums pēc kukurūzas importa Eiropas Savienībā varētu saglabāties augstā līmenī. Pēc Eiropas komisijas prognozēm, kukurūzas imports 2017/18. sezonā varētu sasniegt pat rekordaugstu līmeni - aptuveni 15 milj.t, tomēr tas būs atkarīgs no ārvalstu piedāvājuma un kukurūzas patēriņa lopkopībā.

Francijā, Eiropas Savienības vadošajā kukurūzas ražotājvalstī, treideri prognozē, ka raža var pieaugt līdz vairāk nekā 14 milj.t salīdzinājumā ar 12 milj.t pagājušajā gadā, neskatoties uz sējumu platību samazināšanu. Raža pieaugs, pateicoties augstai, tuvai rekordam vidējai ražībai, ko palīdzēs sasniegt savlaicīgi nolijušās lietavas un siltie laika apstākļi. Pēc treideru vērtējuma, vidējā ražība būs aptuveni 10 t/ha.

Savukārt konsaltinga kompānija ODA Group kukurūzas ražu Francijā paredz 13,5 milj.t līmenī, bet oficiālās prognozes ir zemākas par 13 milj.t. Tomēr tiek norādīts, ka drīzumā gaidāma šo vērtējumu pārskatīšana, palielinot tos.

Rumānija, Eiropas Savienības otrā lielākā kukurūzas ražotājvalsts, arī var sasniegt augstus ražības rādītājus, lai gan saistībā ar sausumu sezonas noslēgumā kukurūzas raža var izrādīties zemāka par pagājušajā gadā sasniegtajiem 9,5 milj.t. Kukurūzas sējumu platības Rumānijā saglabājušas pagājušā gada līmenī - aptuveni 2,5 milj.ha.

Ungārija šogad cieta no spēcīga karstuma un sausuma, tāpēc gaidāms būtisks kukurūzas ražas kritums salīdzinājumā ar pagājušā gada rekordu 8 milj.t. Lauksaimnieki līdz 3. oktobrim kukurūzu bija novākuši no 21 % platību, un vidējā ražība fiksēta pie 6,37 t/ha atzīmes, teikts Rumānijas Lauksaimniecības ministrijas ziņojumā. 2016. gadā kukurūzas ražība Ungārijā sasniedza rekordu - 8,6 t/ha. Šogad ar kukurūzu valstī bija apsēts 1 milj.ha.

Arī Dienvideiropa stipri cieta no karstuma un nokrišņu deficīta, tomēr plaši izplatītā kukurūzas lauku apūdeņošana ļāva ierobežot kukurūzas zudumus  gan Spānijā, gan Itālijā.

Avots: idk