Plūdos cietušajiem lauksaimniekiem plāno finansēt 71% no ieguldītā

Plūdos cietušajiem lauksaimniekiem valsts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plāno kompensēt apmēram 71% no ieguldītajiem līdzekļiem, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" pauda biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš skaidroja, ka kopumā plūdu skartajā reģionā platības, no kuras nevarēja iegūt ražu, ir 73 000 hektāru. Biedrība aprēķinājusi, ka zaudējumi lauksaimniekiem ir radīti ap 50 miljoniem eiro. Tāpat viņš norādīja, ka patlaban valdības piešķirtie aptuveni 15 miljoni eiro kompensēs daļu no lauksaimnieku ieguldījumiem. Šī summa daļēji varētu nodrošināt izejvielu, kas nepieciešamas nākamās ražas ieguvei, iegādi tiem lauksaimniekiem, kuri ražu lietavu un plūdu dēļ neguva.

Lazdiņš sacīja, ka kopumā šogad Latvijā raža ir pietiekami liela, lai nebūtu jādomā par graudu iepirkšanu.

Jau ziņots, ka Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" izmaksās 14,87 miljonus eiro. Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais rīkojuma projekts, kas iesniegts izskatīšanai Ministru kabinetā, liecina, ka kopējie aprēķinātie zaudējumi ir 20 538 016 eiro.

Avots: www.delfi.lv