Brazīlija apsteigs ASV sojas eksportā uz Ķīnu

Aģentūras Reuters informācija vēsta, ka šosezon Brazīlija var kļūt par nozīmīgāko sojas pupu piegādātāju Ķīnai, diezgan pamatīgi apsteidzot ASV. 2017. gada novembrī - decembrī Brazīlijas sojas pupu imports Ķīnā var sasniegt 5 milj.t, kas pagājušās sezonas analogā laika perioda rezultātu pārsniegs 2 reizes (2,49 milj.t). Minētais pieaugums daudzējādā ziņā tiks sasniegts, pateicoties Brazīlijas 2016/17. sezonas sojas pupu rekordražai, kas sasniedza 114,1 milj.t. Pirmā Brazīlijas sojas pupu priekšrocība ir zemāka cena. Īpaši konkurence starp Brazīliju un ASV saasināsies februārī - martā, kad pasaules tirgū masveidā sāks ienākt Brazīlijas sojas pupu jaunā raža.

Otra Brazīlijas sojas pupu priekšrocība ir kvalitāte. Kā apgalvo eksperti, proteīna saturs Brazīlijas laukos audzētajām sojas pupām ir daudz augstāks nekā ASV laukos audzētajām.

Kas attiecas uz ASV sojas pupu eksportu, pēc analītiķu datiem, 2017. gada 4. kvartāls ir ļoti svarīgs amerikāņu treideriem tādā ziņā, ka minētajā laika periodā ierasti tiek eksportēti vidēji 53 % no gada apjoma.

Avots: zol