Kazahstānā kviešu eksports gada laikā samazinājies par 10 %

Kazahstānā kviešu eksports gada laikā samazinājies par 10 %, cenas kritušās par 0,3 %.

Lielākais pieprasījuma kritums pēc Kazahstānas kviešiem vērojams Irānā un Krievijā.

Analītiķi norāda: Kazahstānas kvieši zaudē savu pievilcību globālajā graudu tirgū. Šīs sezonas astoņos mēnešos Kazahstāna eksportējusi 2,4 milj.t kviešu un kviešu rudzu maisījuma, kas ir par 10,1 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušās sezonas analogo laika periodu. Cenas samazinājušās par 0,3 %.

Naudas izteiksmē peļņa sarukusi par 10,4 % līdz 381,9 miljoniem dolāru, kas ir zemākais rādītājs pēdējo piecu gada laikā, zemāka peļņa fiksēta vēl tikai 2011. gadā, kad janvārī - augustā kviešu eksports Kazahstānai atnesa vien 227,9 miljoni dolāru.

Peļņas samazināšanās no kviešu eksporta pārdevumiem tiek fiksēta visu pēdējo piecu gadu garumā. Arī pasaules tirgū situācija neveidojas par labu Kazahstānas graudiem - 2017. gadā kviešu realizācijas vidējā cena bija 158,2 dolāri tonnā, kas ir kritums par 0,3 % salīdzinājumā ar 2016. gadu. Salīdzinājumā ar 2012. gada cenām Kazahstānas kviešu vērtība kritusies par 23 %. Tai pat laikā eksperti norāda, ka cenu lejupslīde ir vispasaules tendence.

Tikmēr Kazahstānas vietējā tirgū kviešu tirdzniecības darījumu skaits aug. Pēc ekspertu datiem, šī gada septembrī kviešu pirkšanas - pārdošanas darījumu apgrozījums pieaudzis par 561 % salīdzinājumā ar 2016. gada septembri. Oktobra pirmajā nedēļā Kazahstānas biržā pārdotas 86 875 tonnas kviešu.

Avots: idk