Strategie Grains samazina mīksto kviešu sējumu platību vērtējumu ES 2018. gadam

Eiropas aģentūra Strategie Grains samazinājusi mīksto kviešu sējumu platību prognozi Eiropas Savienībai 2018. gadam. Iemesli prognozes korekcijai izrādījās divi: sējai nelabvēlīgie apstākļi Ziemeļeiropā, kā arī lauksaimnieku neapmierinātība ar cenām, ziņo aģentūra Reuters.

Un tā, pēc Strategie Grains vērtējuma, mīksto kviešu sējumu platības Eiropas Savienībā 2018. gadā sasniegs 23,5 milj.ha, kas ir par 0,3 milj.ha mazāk nekā prognozēts oktobrī un par 0,2 milj.ha atpaliek no 2017. gada rādītāja.

Slikti apstākļi sējai bija ne tikai Skandināvijā un Baltijā, bet arī Vācijā un Polijā, kas nespēja pilnībā izpildīt savus plānus.

Miežu sējumu platību vērtējums Eiropas Savienībai saglabāts oktobra līmenī - 12,4 milj.ha, kas ir par 2 % vairāk nekā iesēts pagājušajā gadā.

Pēc Strategie Grains prognozēm, kukurūzas sējumu platības Eiropas Savienībā 2018. gadā salīdzinājumā ar pašreizējo gadu saruks par 0,2 milj.ha līdz 8,5 milj.ha, jo samazinājusies ir šīs kultūras rentabilitāte.

Cieto kviešu sējumu platības saglabāsies stabilas, uzskata eksperti - 2,8 milj.ha līmenī. Šīs kultūras sējumu platību pieaugums Itālijā kompensēs to samazināšanos Francijā un Spānijā.

Avots: zol