Lietavu dēļ apsēto ziemāju platības Latvijā nav vienmērīgi sadīgušas; daļa būs jāpārsēj

Lietavu dēļ apsēto ziemāju platības Latvijā nav vienmērīgi sadīgušas un jau šobrīd ir skaidrs, ka daļa ziemāju pavasarī būs jāpārsēj, atzina biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

"Pēc pēdējā laika ilgstošajām lietavām visā Latvijā apsēto ziemāju platības diemžēl nav vienmērīgi sadīgušas un ielejās tie ir noslīkuši. Jau šobrīd ir skaidrs, ka daļa ziemāju pavasarī būs jāpārsēj, vēl vairāk palielinot pieprasījumu pēc vasarāju sēklas," sacīja Dzelzkalēja-Burmistre.

Viņa atgādināja, ka patlaban - novembra beigās - aktīvā darba sezona lauksaimniecībā ir praktiski noslēgusies. Šobrīd vēl nav pabeigta kūtsmēslu izvešana un iestrāde augsnē. "Lai arī periods, kad šos darbus var darīt, ir pagarināts līdz 1.decembrim, ja neiestāsies bez nokrišņu un neliela sala periods, būs lauksaimnieki, kuri nespēs izvest kūtsmēslus," teica Dzelzkalēja-Burmistre.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētāja vietniece atzīmēja, ka Kurzemes un Zemgales lauksaimnieki šogad paspēja nokult labību un daļēji iesēt ziemājus. Savukārt Latgalē un daļā Vidzemes situācija bija katastrofāla. "Joprojām uz laukiem atrodas sagūlusi labība, lauki ir pārmirkuši un tos nebija iespējams nedz apart, nedz iesēt ziemājus," viņa sacīja.

Pēc Dzelzkalējas- Burmistres teiktā, laika apstākļu dēļ šogad Latgalē iesēto ziemāju platības ir minimālas.

LETA novembra vidū jau vēstīja, ka saskaņā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu veiktajiem apsekojumiem, ziemāju sējumos situācija Latvijā ir atšķirīga, tostarp lielā mitruma dēļ daudzviet dīgt sākušie ziemāji ir nosmakuši un sapuvuši.

LLKC minēja, ka Latgalē vēlās sējas dēļ ziemāju iesēts maz un to attīstība šajā reģionā iekavējusies. Savukārt, piemēram, Kurzemē, Liepājas un Saldus pusē, ziemas rapsis apsēts aptuveni 90% no plānotajām platībām. Lai arī lietavu dēļ ne visos laukos veikta nezāļu ierobežošana un nav smidzināts augšanas regulators, rapsis kopumā ir labs. Salīdzinoši laba situācija ir arī ziemas kviešu, rudzu, miežu laukos, kuri sēti septembra otrajā trešajā nedēļā.

www.delfi.lv