Eksperts: Graudu cenas stabilizējušās un joprojām ir zemas

Patlaban graudu cenas ir stabilizējušās un joprojām ir salīdzinoši zemas, sacīja Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Latraps" ģenerāldirektors Edgars Ruža.

"Graudu cenas ir tajā pašā zemajā līmenī, kurā tās ir kopš pagājušā gada rudens, vasaras," teica Ruža. Pēc viņa sacītā, nav nopietnu argumentu domāt, ka graudu cenas tuvākajā laikā vērā ņemami kritīsies vai kāps. Krievijā pērn bija graudu rekordraža, bet karstums Austrālijā graudu kopražu negatīvi neietekmēs, jo šajā valstī graudu ražas novākšana tikpat kā ir noslēgusies. Savukārt sals ASV neskar šīs valsts graudu audzēšanas reģionus.

Vienlaikus "Latraps" ģenerāldirektors pieļāva, ka nākamajā sezonā graudu cenas varētu būt nedaudz augstākas nekā šobrīd. "Globāli rēķinot, īpaši zemākām cenām nevajadzētu būt, jo tad graudus vairs neatmaksājas audzēt un šādā situācijā lauksaimnieki parasti lemj par sējplatību samazināšanu," viņš teica.

Tāpat Ruža piebilda, ka graudu cenas lielā mērā ietekmē arī politiskā situācija pasaulē, ko ir grūti prognozēt.

Informācija "graudi.lv" liecina, ka šīs pirmdienas, 15.janvāra mīksto kviešu marta līgumu dienas noslēguma cena Parīzes biržā MATIF ir 157,25 eiro tonnā, kas ir mazāk nekā pirms gada šajā dienā, kad to cena Parīzes biržā MATIF bija 166,25 eiro tonnā. Savukārt rapša februāra līgumu dienas noslēguma cena Parīzes biržā MATIF ir 352 eiro par tonnu, kas ir mazāk nekā pērn šajā dienā, kad cena bija 361,75 eiro tonnā.

Jau ziņots, ka Starptautiskās Graudu padomes (IGC) prognozes liecina, ka pasaulē 2017./2018 gadā kopējā graudaugu produkcija samazināsies par 2,7% salīdzinājumā ar 2016./2017 gadu nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ. Pasaulē kviešu ražošana tiek prognozēta 755,2 miljonu tonnu apmērā, kas ir par 0,2% vairāk nekā 2016./2017.gadā. Līdz ar to kviešu ražošanas apmēri 2018./2017.gadā būtiski nemainīsies.

Saskaņā ar aplēsēm 2017./2018 gadā pasaulē pieprasījums pēc kviešiem salīdzinājumā ar 2016./2017.gadu varētu pieaugt par 0,3%, sasniedzot jaunu maksimumu.

Avots: www.la.lv