ES ziemāju stāvoklis ir apmierinošs – Strategie Grains

Graudaugu kultūru sējumu stāvoklis Eiropas Savienībā kopumā ir apmierinošs, pateicoties mērenajām gaisa temperatūrām un apjomīgajiem nokrišņiem šajā ziemā, teikts aģentūras Strategie Grains janvāra atskaitē.

Visā Eiropas Savienības teritorijā nokrišņi nodrošina nepieciešamos mitruma krājumus augsnē. Tai skaitā Spānijā, kas 2017. gadā cieta no sausuma.

Riski, protams, pastāv. Ne visur ziemāju sējumi spētu turēties pretīm saliem, ja tie atnāktu. Ja maigie un mitrie laika apstākļi, tādi kā tie ir šobrīd, saglabāsies arī turpmāk, pavasarī var rasties problēmas ar augu slimībām un kaitēkļu izplatīšanos.

Taču pagaidam, aģentūra Strategie Grains ir samazinājusi mīksto kviešu ražas prognozi Eiropas Savienībai 2018. gadam no 142,3 milj.t (decembra prognoze) līdz 141,6 milj.t. Galvenokārt tas saistīts ar sējumu platību samazināšanos Francijā un Vācijā.

Kukurūzas raža Eiropas Savienībā 2018. gadā, pēc Strategie Grains ekspertu aplēsēm, gaidāma 59,9 milj.t līmenī, kas ir par 1 % vairāk salīdzinājumā ar 2017. gadu.

Strategie Grains samazināja arī mīksto kviešu ražas vērtējumu pašreizējai sezonai - par 500 tūkst.t līdz 142 milj.t. Miežu ražas vērtējums saglabāts 62,1 milj.t līmenī.

Avots: zol