Austrālija samazinās kviešu sējumu platības par labu miežiem un rapsim

Austrālija nākamajā sezonā turpinās samazināt kviešu sējumu platības par labu miežiem, auzām un rapsim, kura sējumi sasniegs pēdējo sešu gadu maksimumu.

Pēc ABARE prognozēm, kviešu sējumu platības valstī 2018/19. sezonā samazināsies par 61 tūkst.ha līdz 12,18 milj.ha, kas ir pēdējo trīs gadu minimums.

Kviešu sējumu platību samazināšanos ietekmēs cenu kritums pasaulē, kā arī liela nozīme būs laika apstākļiem sējas laikā.

Miežu un auzu sējumu platības tiks paplašinātas, ņemot vērā šo kultūru cenu kāpumu, ko savukārt veicinās augošais pieprasījums no lopkopju puses un vēsturiski zemie krājumi, ziņo ABARE, norādot, ka pastāv arī agonomiski iemesli - rotācijas nepieciešamība sekmēs graudaugu sējumu platību palielināšanu pēc vairāku gadu garumā plaši audzētiem pākšaugiem.

Gaidāms, ka 2018/19. sezonā par īpaši popolāru ziemāju kultūru kļūs kanola, kuras sējumu platības tiks palielinātas par 121 tūkst.ha līdz pēdējo sešu gadu maksimumamam - 2,95 milj.ha. Popularitātes pieaugums tiek skaidrots ar augstāku cenu salīdzinājumā ar graudiem un pākšaugiem. Kanolas raža tiek prognozēta 4,01 milj.t līmenī, kas ir trešais augstākais rādītājs vēsturē, kanolas eksports - 3,12 milj.t apjomā.

Kviešu raža pieaugs par aptuveni 2,5 milj.t līdz 23,74 milj.t, atgūstoties no iepriekšējā sausā neražas gada. Miežu raža pieaugs līdz 9 milj.t.

Kviešu eksports Austrālijā 2018/19. sezonā saruks par 540 tūkst.t līdz pēdējo trīs gadu minimumam.

Avots: idk