Brisele apstiprina 17,7 miljonu eiro piešķiršanu Latvijai plūdu seku likvidēšanai

Eiropas Parlamenta (EP)deputāti otrdien apstiprināja 17,73 miljonu eiro piešķiršanu Latvijai 2017.gada vasaras un rudens plūdu radīto zaudējumu novēršanai, norādīts EP preses dienesta paziņojumā.

Lēmums tika apstiprināts ar 402 balsīm pret 25, septiņiem deputātiem atturoties.

Paredzams, ka piešķirtais atbalsts būs pieejams vēl pirms gada beigām. Līdzekļi paredzēti svarīgākās infrastruktūras atjaunošanai, ārkārtas pasākumu un attīrīšanas darbību izmaksu segšanai.

Tāpat EP norāda, ka līdzekļi tiks piešķirti no ES Solidaritātes fonda (ESSF). Fonds tika izveidots 2002. gadā, lai sniegtu palīdzību dalībvalstīm dabas katastrofu gadījumos. Līdz šim tā līdzekļi piešķirti 80 gadījumos un izmantoti dabas katastrofu – plūdu, zemestrīču, vētru, mežu ugunsgrēku – seku novēršanai 24 Eiropas valstīs. Pavisam izmaksāti vairāk nekā pieci miljardi eiro.

Jau ziņots, ka pagājušā gada augustā, septembrī un oktobrī Latvija piedzīvoja spēcīgas lietavas, kas īpašu postu nodarīja Latgalē. Plūdi izpostīja labības sējumus, kā arī radīja bojājamus meliorācijas sistēmām, ceļiem un dzelzceļiem. Kā liecina aplēses, plūdi Latvijas lauksaimniekiem provizoriski radīja 37,3 miljonu eiro zaudējumus.

Lai kompensētu šo lietavu nodarītos postījumus, Latvijas valdība akceptēja 14,87 miljonu eiro izmaksu no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Avots: www.la.lv