Ēģipte - lielākais kukurūzas un kviešu neto importētājs

Ēģiptē šobrīd kopējā piedāvājumā importētās kukurūzas daļa ir 59 %, importēto kviešu – 66 %. Konferencē “Middle East Grain Congress”, kas notika Dubajā, paziņoja Fortuna DMCC prezidents Ašrafs El Attals.

“Kukurūzas patēriņš Ēģiptē 2017/18. sezonā tiek prognozēts aptuveni 13,8 milj.t apjomā, bet raža – 6 milj.t. Līdz ar to, acīmredzams kļūst fakts par kukurūzas importēšanas nepieciešamību. Kukurūzas imports valstī 2017/18. sezonā tiek prognozēts 8,5 milj.t līmenī,”- norādīja ziņotājs.

Viņš piebilda, ka kukurūzas importa apjomi Ēģiptē 2017. gadā kopumā atbilda pēdējo piecu gadu vidējam rādītājam. Lielākie kukurūzas piegādātāji Ēgiptei bija Brazīlija (3,1 milj.t), Argentīna (2,7 milj.t) un Ukraina (2,6 milj.t).

Kas attiecas uz kviešiem, tad vērojama līdzīga situācija, piebilda eksperts. Kviešu imports pārsniedz vietējo ražošanu un sasniedz 12 milj.t gadā. Turklāt šosezon kviešu bruto ražas faktiskais apjoms būtiski atpaliek no valsts oficiālā vērtējuma (8,1 milj.t).

“Jāpiebilst, ka šosezon par kviešu lielāko piegādātāju Ēģiptei kļuvusi Krievija, eksportējot 7,9 milj.t. Tai seko Ukraina (2,7 milj.t), Rumānija (0,9 milj.t) un Polija (0,2 milj.t). Pārējo piegādātāju kopējais eksports tiek lēsts 0,3 milj.t apjomā,”- precizēja Ašrafs El Attals.

Avots: oilword