Eksperti: Graudu cenas patlaban salīdzinoši zemas un tuvākajā laikā, visdrīzāk, nepieaugs

Graudu cenas patlaban ir salīdzinoši zemas, tuvākajā laikā, visdrīzāk, nepieaugs, bet drīzāk varētu sarukt,atzina aptaujātie nozares eksperti.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža teica, ka graudu tirdzniecības darījumu aktivitāte patlaban ir augstāka nekā pirms gada, jo pērn šajā laikā graudu cenas bija vēl zemākas un pastāvēja lielāka cerība, ka tās kāps. “Lai arī graudu cena nav tik laba, pagājušā gada pieredze un pašreizējās tirgus prognozes nerāda, ka cena varētu kāpt. Līdz ar to diezgan daudzi zemnieki daļai savas ražas cenas fiksē, lai, ražas novākšanas laikam tuvojoties, neatklātos, ka Rumānijā, Ukrainā un Krievijā ir rekordraža un cena “sabrūk”,” teica Ruža.

Viņš piebilda, ka patlaban augstas kvalitātes kviešu cena biržās ir apmēram 180 eiro tonnā. Kopumā cena, ko zemnieks saņem par graudiem, ir atkarīga ne tikai no kvalitātes, bet arī no kurienes graudi tiek vesti. “Zemnieki pašlaik piefiksē biržas cenu, kas ir nosacīts cipars, kurš koriģēsies, ņemot vērā zemnieka ievāktās graudu ražas kvalitāti un piegādes vietu,” sacīja Ruža.

Ruža atzīmēja, ka no pagājušā gada graudu ražas Latvijas zemniekiem ir palicis ļoti maz nepārdotu graudu – zem 10% no ražas kopievākuma. Pagājušā gada raža varēs tirgot tik ilgi, kamēr tā zemniekiem būs.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) “VAKS” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons teica, ka pirms kāda laika graudu cenas nedaudz pakāpās, bet patlaban nākamās ražas graudu cenas biržā svārstās un ir vērtējamas kā zemas. “Graudu tirdzniecības aktivitāte zemnieku vidū ir zema, jo nav tāda cena, kādu zemnieki vēlētos,” sacīja Jansons. Interese pārdot graudus parādoties tad, kad kviešu cena biržās ir no 180 eiro tonnā, bet patlaban cena ir ap 170 eiro tonnā.

Jansons piebilda, ka patlaban ir grūti prognozēt turpmākās graudu cenas, jo visa vasara vēl ir priekšā un daudz kas var mainīties.

Arī “Zemnieku saeima” valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš atzina, ka graudu cenas šobrīd nav zemniekiem pievilcīgas. “Grūti prognozēt turpmākās tendences. Sekosim līdzi situācijai biržās un mēģināsim notvert labākos brīžus, kad cenas pieaug, tās fiksēt un tirgot graudus,” teica Lazdiņš.

Avots: www.la.lv