Eksporta pieprasījums pēc kukurūzas ASV sasniedz 23 gadu maksimumu

Pasaules tirgū joprojām pastāv ažiotāži augsts pieprasījums pēc ASV kukurūzas. ASV izrādījusies vienīgā valsts no trim vadošajām pasaules eksportētājvalstīm, kam ir pienācīgi šīs kultūras krājumi. Kukurūzas raža Argentīnā, pēc pēdējā vērtējuma, salīdzinājumā ar pagājušo sezonu samazinājusies par 22 % līdz 32 milj.t. Saspringta situācija ar kukurūzas piedāvājumu vērojama Brazīlijā.

Nedēļas laikā līdz 8. martam importētājvalstis iepirkušas 2,5 milj.t ASV kukurūzas. Tas ir lielākais nedēļas eksporta pārdevumu apjoms pēdējo 23 gadu laikā. Pēdējo 9 nedēļu vidējie nedēļas pārdevumi sasniedz 1,8 milj.t, liecina USDA dati.

Treideri uzskata, ka augstais eksporta pieprasījums pēc ASV kukurūzas saglabāsies līdz pat rudenim, pateicoties konkurentvalstu ierobežotajam eksporta potenciālam. No augusta situācija var mainīties, jo Brazīlijā sāksies kukurūzas otrās ražas novākšana.

Šobrīd Meksikas līcī argentīniešu kukurūzas cena uz FOB nosacījumiem ir par 3,5 $/t augstāka nekā ASV kukurūzas cena, bet Ukrainas kukurūzas – par 17,5 $/t augstāka.

Avots: zol