Informāciju par meklēšanā esošu traktortehniku varēs pārbaudīt arī Šengenas informācijas sistēmā

Lai palīdzētu risināt Latvijā aktuālo jautājumu par traktortehnikas zādzību novēršanu un nozagtās tehnikas atgūšanu, turpmāk informāciju par starptautiskajā meklēšanā esošu traktortehniku varēs pārbaudīt Šengenas informācijas sistēmā (SIS), Latvijā reģistrējot no ārvalstīm ievesto traktortehniku.

To paredz valdības atbalstītais, Iekšlietu ministrijas izstrādātais likumprojekts “Grozījumi Šengenas informācijas sistēmas darbības likumā”, kura mērķis ir nodrošināt Šengenas informācijas sistēmas izmantošanu sabiedriskās kārtības un drošības stiprināšanai dalībvalstīs.

Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai turpmāk būs pamatojums saņemt piekļuvi SIS par zagto traktortehniku ES, lai varētu pieņemt lēmumu saistībā ar traktortehnikas un to piekabju reģistrāciju un reģistrācijas apliecības izsniegšanu.

Šobrīd pielaide SIS ir Ceļu satiksmes drošības direkcijai. Savukārt Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai, reģistrējot no ārvalstīm ievestu traktortehniku un tās piekabes, šobrīd netiek pārbaudīts, vai ziņojums par tām nav reģistrēts sistēmā, kurā ES dalībvalstis izsludina meklēšanā esošus transportlīdzekļus. Bez šādām pārbaudēm organizētajai noziedzībai tiek dota iespēja realizēt Latvijas tirgū citā dalībvalstī nozagtu traktortehniku, norāda Iekšlietu ministrijā.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldē šogad laika posmā no 1.maija līdz 30.jūnijam ir uzsākti jau trīs kriminālprocesi par traktoru zādzībām. Talsu iecirknī uzsākti divi kriminālprocesi par to, ka Talsu novadā no diviem īpašumiem ir nozagti traktori, piekabes, trimmeris un dažādi instrumenti. Savukārt Kuldīgas iecirknī uzsākts kriminālprocess par to, ka no kāda īpašuma ir nozagts traktors. Šajā gadījumā persona ir noskaidrota, aizturēta un traktors – atgūts.

Avots: www.la.lv