Lauksaimnieki: Šogad prognozējama laba graudu raža

Līdz šim graudaugu sējumi Latvijā attīstījušies normāli un šogad kopumā ir gaidāma laba graudu raža, atzina aptaujātie lauksaimnieku pārstāvji.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis teica, ka kopumā šogad solās būt rekordražas. Šogad esot sasēts ļoti liels īpatsvars ziemāju, kas ir ražīgāki, līdz ar to ievāktais graudu apjoms varētu būt lielāks un ir ļoti labs ražas potenciāls, ja nebūs pēkšņi nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi.

Viņš piebilda, lai gan vietām graudaugu sējumi nedaudz cieta no karstuma un sausuma pavasara beigās un vasaras sākumā, patlaban skats uz laukiem ir labs. Ziemāji izskatās ļoti labi, un tie ar kopumā labāk pārcieš sausumu salīdzinājumā ar vasarājiem. Savukārt vasarāju situācija ir kā kurā laukā atkarībā no tā, kad tie sēti. Ja saimnieks tos pavasarī laicīgi iesējis, kad augsnē bijis gana mitruma, tie izskatās labāk. Savukārt sliktāk vasarāji izskatās, ja sēti vēlāk. “Jāatzīst gan, ka kopumā arī vasarāji izskatās diezgan labi,” sacīja Balodis, norādot, ka zemniekiem prognozes par šā gada ražu esot labas.

LLKC Augkopības nodaļas vadītājs arī pauda, ka sinoptiķi tuvākajās nedēļās prognozē mērenus laika apstākļus un graudi turpinās pakāpeniski nogatavoties. Ziemāji līdz šim brangi padevušies un vietām sāk krist veldrē, tāpēc nebūtu vēlams stiprs lietus, kas to varētu pastiprināt. Neliels lietus gan nenāktu par skādi.

Balodis atzīmēja, ka gandrīz visus darbus lauksaimnieki graudaugu sējumos ir padarījuši un sāk domāt par ražas novākšanu, sagatavojot lauksaimniecības tehniku. Graudu ražas novākšana kā ierasts varētu sākties jūlija beigās, augusta sākumā, bet līdz augusta beigām noslēgties. Tādējādi ražas novākšana solās noritēt optimālos termiņos.

Arī Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “VAKS” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons teica, ka lauki ik pa laikam kļūst sausi, tomēr kopumā situācija ir daudz labāka nekā pirms gada, kad sausums bija lielāks. Tā kā kopumā sējumi attīstījušies normāli un joprojām solās būt laba graudu ražu.

“Rekordraža no hektāra šogad nebūs, bet kopraža varētu būt viena no lielākajām vēsturē,” sacīja Jansons, norādot, ka šogad esot sasēts ļoti liels ziemāju īpatsvars un kopumā ievāktais graudu apmērs solās būt augsts.

Pēc LLKC iepriekš vēstītā, ar ziemājiem šogad apsēti vairāk nekā 372 000 hektāru zemes, kas salīdzinājumā ar 2018.gadu ir par 132 000 hektāru vairāk, tostarp 327 000 hektāru aizņem kvieši, 34 000 hektāru – rudzi, 6000 hektāru – mieži, bet 5000 hektāru – tritikāle. Ziemas rapsis sēklu ieguvei šogad iesēts vairāk nekā 96 000 hektāru platībā.

LLKC augkopības speciālisti pēc pirmajiem lauku apsekojumiem ražas prognozēšanai secinājuši, ka visu ziemas kviešu, rudzu, tritikāles un ziemas rapšu lauka apskate vieš cerības, ka šis varētu būt labas ražas gads.

Avots: www.la.lv