LLKA: Šogad Latvijā ziemāji iesēti plānotajā apmērā

Šogad Latvijā ziemāji iesēti plānotajā apmērā un lielākās platībās nekā pērn un aizpērn, kad to sējai bija nelabvēlīgi laika apstākļi, pastāstīja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valde priekšsēdētājs un graudkopības kooperatīva “VAKS” valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

Viņš teica, ka šogad laika apstākļi ļāva savlaicīgi novākt pagājušā gada graudaugu ražu un laicīgi iesēt šā gada ziemājus, jo salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sējai bija daudz labvēlīgāki laika apstākļi.

“Šogad ir lielākas ziemāju platības salīdzinājumā ar iepriekšējiem diviem gadiem, kad tos īsti nevarējām iesēt laika apstākļu dēļ. Šogad ziemāju sējas iespējas bija un tie ir iesēti pēc plāna, un atsevišķās saimniecībās pat vēl vairāk,” sacīja Jansons, norādot, ka lauksaimnieki ņēmuši vērā arī nepieciešamību atstāt daļu zemes vasarājiem, kā arī sējumu riskus nepārziemot laika apstākļu dēļ ziemā.

Vienlaikus viņš piebilda, ka šā gada sausuma dēļ vietām Latvijā sējumiem joprojām laukos pietrūkst mitruma. “Ir novadi, kur nokrišņi bija, bet ir arī tādi reģioni, kur ir sausums. Mazliet uztrauc, ka daļa augu varētu pāraugt, kas pastiprina to risku nepārziemot, aiziet bojā,” sacīja Jansons, piebilstot, ka iespēju robežās lauksaimnieki strādās pie tā, lai tas tā nenotiek.

Pēc viņa teiktā, sinoptiķu tuvākajā laikā prognozētie laika apstākļi – vējš un vietām lietavas – ziemājus neapdraud, bažas rada vienīgi neprognozējamie laika apstākļi ziemā. “Galvenais, lai nebūtu kailsals un arī sniegs neuzkristu uz nesasalušas zemes, kas varētu veicināt graudaugu, kas sazēluši ļoti labi, izsušanu,” teica Jansons, piebilstot, ka nākamā gada ražu izšķirs ziema, taču līdz šim ražas potenciāls ir labāks nekā iepriekšējā gadā, kad daudzviet rudenī lietavu un plūdu dēļ bija apgrūtināta ziemāju sēja, un ziemāji tika iesēti nekvalitatīvi vai mazāk.

LLKA ir dibināta 2002.gadā un apvieno lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) un mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (MPKS), kuras strādā savu biedru interesēs, samazinot to ražošanas izmaksas. Asociācijas darbības mērķis ir radīt labvēlīgu vidi lauksaimnieku un mežsaimnieku kooperācijas attīstībai un veicināt sabiedrības izpratni par kooperācijas nepieciešamību un priekšrocībām. Patlaban LLKA ir 50 biedri.

Avots: www.la.lv