Plāno palielināt maksimālo “de minimis” atbalstu lauksaimniecībā vienam pretendentam

Maksimālo “de minimis” atbalstu lauksaimniecībā vienam pretendentam triju gadu periodā plāno noteikt 25 000 eiro apmērā, kas ir par 5000 vairāk nekā patlaban, paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai, ko ceturtdien, 30.maijā, plānots nodot starpinstitūciju saskaņošanai.

Zemkopības ministrija (ZM) noteikumu anotācijā norāda, ka šā gada 14.martā stājās spēkā Eiropas Komisijas (EK) 2019.gada 21.februāra regula, kurā EK ir devusi iespēju Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm izvēlēties maksimālo atbalsta apmēru vienam pretendentam. Tā kā Latvija kā dalībvalsts spēj nodrošināt nepieciešamās prasības, lai piemērotu regulā noteikto maksimālo atbalsta apmēru vienam atbalsta pretendentam, valstij jāveic grozījumus noteikumos par valsts atbalstu lauksaimniecībai.

Ministrijā atgādina, ka pašlaik noteikumi par valsts atbalstu lauksaimniecībai paredz vienam pretendentam iespēju saņemt 20 000 eiro atbalstu atbilstoši EK regulā noteiktajiem atbalsta griestiem vienam vienotam uzņēmumam triju gadu periodā, bet plānotie grozījumi MK noteikumos paredz iespēju vienam pretendentam saņemt 25 000 eiro atbalstu atbilstoši regulā noteiktajiem atbalsta griestiem vienam vienotam uzņēmumam triju gadu periodā.

Grozījumi MK noteikumos attiecas uz kopumā apmēram 1000 valsts atbalsta saņēmējiem – fiziskām un juridiskām personām, kas nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu, lauksaimniecības produktu pārstrādi, zvejniecību un zvejas apstrādi un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām.

Plānotās izmaiņas noteikumos vēl būs jāskata valdībā.

Avots: www.la.lv