Reuters aptauja: karstuma dēļ Eiropas Savienībā saruks kviešu raža

Aģentūras Reuters veiktās aptaujas dati vēsta, ka šogad Eiropas Savienībā kviešu raža var sarukt par 6 milj.t, jo pavasarī ES ziemeļu daļā sējumi cietuši no sausuma un karstuma, kā arī lieli zaudējumi gaidāmi Francijā – ES vadošajā šīs kultūras audzētājvalstī.

Potenciālie zaudējumi Eiropas Savienībā palielina iespēju, ka lielie kviešu krājumi pasaulē 2018/19. sezonā samazināsies.

Mīksto kviešu raža Eiropas Savienībā, kas ir lielākā kviešu audzētāja pasaulē, 2018. gadā sasniegs 136 milj.t. Tas ir Reuter savākto 10 vērtējumu vidējais rādītājs.

Šī prognoze par 4 % atpaliek no 2017. gada rezultāta (141,8 milj.t).

Laba raža tika gaidīta Francijā, tuva pagājušā gada līmenim – 36,6 milj.t, taču Strategie Grains krasi samazinātā prognoze Francijai radīja šaubas, atsaucot atmiņā 2016. gadu, kad laika apstākļi pavasara beigās sagrāva ražas perspektīvas.

Strategie Grains, kas samazināja kviešu ražas prognozi Francijai par 4,6 milj.t līdz 33,2 milj.t, ziņo, ka pagājušajā nedēļā veiktās lauku apskates tūrē konstatētas pazīmes, kas liecina par to, ka spēcīgās lietavas ziemā un mēnesi atpakaļ nodarījušas kaitējumu sējumiem.

Arī citi eksperti samazinājuši savas prognozes Francijai laika apstākļu dēļ, taču viņi netic, ka raža saruks tik būtiski, jo iknedēļas ražas reitingi kritušies nenozīmīgi.

Tikmēr mīksto kviešu eksports Eiropas Savienībā 2018/19. sezonā var pieaugt līdz 23,3 milj.t salīdzinājumā ar 21 milj.t 2017/18. sezonā, liecina aptaujas dati.

2017/18. sezonā Krievijas kviešu rekordraža pārpludināja eksporta tirgus un negatīvi ietekmēja eksportu Eiropas Savienībā. Taču ražas perspektīvu pasliktināšanās Krievijā un eiro kursa pavājināšanās var sekmēt eksporta pieaugumu Eiropas Savienībā šosezon.

Tomēr daži analītiķi ir piesardzīgi. Viņi uzskata, ka ražas samazināšanās Eiropas Savienībā, Krievijas patstāvīgā cenu priekšrocība un ražas kavalitātes pasliktināšanās laika apstākļu ietekmē var samazināt eksporta pieprasījumu.

Graudu kvalitāte nosaka kviešu derīgumu miltu ražošanā un interesi importētāju vidū. Taču to ir grūti noteikt līdz ražas kulšanai, kas Eiropas Savienībā ir sākumstadijā.

Vietējais pieprasījums, kas palielinājās Eiropas Savienībā 2017/18. sezonā pēc ražu samazināšanās tādās valstīs kā Spānija, var ierobežot eksportu 2018/19. sezonā, īpaši, ja kvieši kompensēs ierobežotos kukurūzas krājumus lopbarībai.

“Mēs prognozējam, ka kvieši kā lopbarība Eiropā 2018/19. sezonā saglabāsies augstā līmenī, un tas samazinās eksporta iespējas,”- norādīja Manons Sailī no konsaltinga aģentūras ODA.

Avots: idk