“Rīgas dzirnavnieks”: Šogad izcilas ražas nebūs; daudzviet graudi pārtikai ļoti sīki

Lai gan šogad ilgstoša sausuma dēļ graudu kvalitāte būs zemāka, tomēr zemnieki spēs piegādāt pārtikas kvalitātes prasībām atbilstošus kviešus, rudzus un auzas, informēja AS “Rīgas dzirnavnieks” direktore Anita Skudra.

Vņa atzina, ka patlaban lielākās cerības tiek liktas uz graudiem pārtikai Vidzemē un Latgalē.

“Šogad nevar runāt par izcilu graudu ražu, jo ilgstošā sausuma dēļ graudi ir sīki un līdz ar to tilpummasa tiem būs daudz mazāka nekā citus gadus. Šī iemesla dēļ lauksaimnieki jau šobrīd prognozē pietiekami nopietnus zudumus no hektāra. Atsevišķi zemnieki saka, ka ražas apjomi varētu būt mazāki pat par pusi, nekā bijis cerēts sējas laikā. Tomēr satraukumam par pārtikas graudu trūkumu pagaidām nav pamata, jo sējumiem Vidzemē un Latgalē ir pietiekama kvalitāte, lai kvalificētos pārtikas graudiem. Šogad daudzus sējumus piemeklējusi vēl cita problēma – insektu uzlidojums, kas arī kaitēja graudiem.Interesants fakts – graudi ir padevušies labāki tajos laukos, kuri nav mēsloti, kas ir pretstatā ierastajai prakse,” norādīja Skudra.

Viņa arī atzina, ka vissliktākā situācija ir ar vasaras kviešiem – to ražas ir sliktas visos reģionos. Vidzemē zemniekiem nav sūdzību par rudziem un auzām, ir arī ziemāji. Neskatoties uz lietavām pērn, arī sadarabības partneru saimniecības Latgalē spēs nodrošināt plānotos apjomus gan rudziem, gan auzām, gan kviešiem.

“Sliktāka situācija ir laukiem Kurzemē, kur atsevišķām saimniecībām graudus būs izdevīgāk nodot lopbarībā, jo tie padevušies ļoti sīki. Jāmin, ka vēl sliktāka situācija ar graudiem ir atsevišķos reģionos Lietuvā. Tur zemnieki prognozē ražas zudumu līdz pat 80%,” teica uzņēmuma vadītāja.

Kā ziņots, “Rīgas dzirnavnieks” šajā sezonā plāno iepirkt līdz 150 000 tonnām kviešu, rudzu un auzu, kas ir līdzīgs apjoms pērn iepirktajam graudu daudzumam,

Pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2016.gada 1.jūlija līdz 2017.gada 30.jūnijam, “Rīgas dzirnavnieks” strādāja ar 23,878 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa samazinājās par 13,9% – līdz 726 947 eiro.

‘Rīgas dzirnavnieks” ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem “Herkuless”, “Hercogs” un “Īsta saimniece”. “Rīgas dzirnavnieks” ir daļa no “Baltic Mill” grupas uzņēmuma, kas ir viena no lielākajām un modernākajām graudu pārstrādes grupām Baltijas

Avots: www.la.lv