Rumānijā šogad samazināsies rapša raža

Neskatoties uz sējumu platību paplašināšanu 2018. gada ražai, nelabvēlīgie laika apstākļi neļāva Rumānijas lauksaimniekiem palielināt rapša ražu. Minētās kultūras ražas apjoms pērn salīdzinājumā ar 2017. gadu samazinājās par 10 % līdz 1512 tūkst.t.

Ražas samazināšanās atspoguļojās uz eksporta dinamiku. Pašreizējie rapša eksporta tempi ir lēnāki nekā divās iepriekšējās sezonās. Oficiālie dati liecina, ka 2018/19. sezonas pirmajos 7 mēnešos salīdzinājumā ar analogo laika periodu iepriekšējā sezonā eksports krities par 20%. Tiek prognozēts, ka šosezon kopumā rapša eksports sasniegs zemāko līmeni kopš 2015/16. sezonas.

Turklāt, visticamāk, ka arī 2019/20. sezonā rapša eksports Rumānijā turpinās sarukt, ņemot vērā to, ka pēc 2018. gada neražas lauksaimnieki krasi samazināja rapša sējumu platības, atvēlot tās graudaugiem. Bez tam, nelabvēlīgie laika apstākļi sējas laikā un mitruma trūkums augsnē pavasarī neļauj cerēt uz būtisku vidējās ražības palielināšanos.

Pēc UkrAgroKonsalt prognozēm, rapša raža Rumānijā šogad var sarukt līdz līmenim, kas ir zemāks par pēdējo piecu gadu vidējo rādītāju valstī.

Avots: zol