Sliktās ziemāju ražas dēļ lauksaimnieki sākot pārorientēties uz vasarāju audzēšanu

Šogad ziemāju sējumu kultūrām kopumā ir ļoti slikta raža, savukārt vasarājiem – salīdzinoši laba, līdz ar to daudzi zemnieki apsverot iespēju atteikties no ziemāju audzēšanas un orientēties uz vasarājiem, portālam laukos.lv atzina agroķīmijas un sēklu tirgotāja SIA “Baltic Agro” pārstāvji.

Ziemāju kultūrām šosezon tika nokultas vidēji vien 1,5-2 tonnas no hektāra, kas ir par aptuveni 80% mazāk nekā parasti. Savukārt vasarāji šajā sezonā padevušies ļoti augstas kvalitātes, ļaujot nokult 5-8 tonnas no hektāra, bet tiem zemniekiem, kas nodarbojas ar intensīvo lauksaimniecību – pat astoņas tonnas no hektāra.

Vienlaikus “Baltic Agro” iesaka zemniekiem neizdarīt pārsteidzīgus lēmumus, jo ražība lielā mērā ir atkarīga no laika apstākļiem. Lietainais rudens, kad daudzi sējumi izslīka, kā arī īpaši sausā vasara, kad vietām pēdējais lietus bija tikai aprīlī, arī noteica šī gada ražas īpatnības. Taču saistībā ar klimata pārmaiņām un nepastāvīgajiem laika apstākļiem nākamais gads var nākt ar jauniem pārsteigumiem, tādēļ ar graudaugu kultūru izvēli jābūt uzmanīgiem, nekoncentrējoties tikai vienā virzienā.

“Šis gads saliks punktus uz “i”, parādot, kurš zemnieks ir mācējis menedžēt finanšu līdzekļus,” uzskata “Baltic Agro” Jelgavas servisa centra vadītājs Egils Sviķis, piebilstot, ka nākamā gada graudaugu sēklu izvēlē ir svarīgi konsultēties ar speciālistiem, jo, lai arī Latvijas teritoriāli ir salīdzinoši maza, tomēr sēklu izvēle katrā reģionā un katra zemnieka platībās var būt ļoti atšķirīga. Pēc viņa novērojumiem, ir zemnieki, kuri prasa pašas labākās sēklas, taču sēklas, kas vienam devušas rekordaugstu ražu, citviet var pat būt īpaši neražīgas.

Šogad izteikti esot redzams, ka tajos reģionos, kur arī vasarā reizēm lija lietus, vasarāju, īpaši rapšu raža padevusies izcila. Taču pērnā gada plūdi atspēlēsies vēl ilgi, jo Latvijā ir novecojušas meliorācijas sistēmas, kas veidotas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados un ir nolietojušās.

Sviķis ir pārliecināts, ka zemniekiem īpaši jāmācās pielāgoties laika apstākļiem un to izmaiņām, un jādomā arī par nestandarta kultūrām.

Laba ziņa zemniekiem ir fakts, ka graudu cena šogad ir īpaši augsta, tomēr, plānojot nākamā gada sējumus, uz to vien nevar paļauties. Tāpat kā iepriekšējos gados “Baltic Agro” arī šogad rīkos zemniekiem seminārus un apmācības, kurās ne tikai izglītos par graudaugu kultūrām, bet arī palīdzēs rast risinājumus, lai zemnieki strādātu ekonomiski pamatoti un saudzīgi pret zemi. “Svarīgi ir nedarīt pārmērības. Varbūt pat rudenī nevajag uzart lauku, bet atstāt, lai daba pati parūpējas par līdzsvaru augsnē,” norāda “Baltic Agro” pārstāvis.

“Baltic Agro” ir viens no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā, kas tirgū piedāvā minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus, sēklu, lopbarības konservantus, lopbarību, lauksaimniecības tehniku, modernas tehnoloģijas, kā arī plašu konsultāciju un pakalpojumu klāstu.

“Baltic Agro” dibināts 1994.gadā,pamatkapitāls ir 3,802 miljoni eiro. “Baltic Agro” pilnībā pieder Dānijas vadošajam lauksaimniecības uzņēmumu kooperatīvam “DAVA Agravis International Holding”, kas apvieno vairākus desmitus tūkstošu fermeru un lauksaimniecības produktu ražotāju firmu.

Avots: www.la.lv