Strategie Grains palielina mīksto kviešu eksporta un kukurūzas importa prognozi Eiropas Savienībai

Krievijas kviešu eksporta cenu nostiprināšanās uzlabo Eiropas Savienības mīksto kviešu eksporta uz trešajām pasaules valstīm perspektīvas, uzskata aģentūras Strategie Grains eksperti.

Savā oktobra atskaitē aģentūra Strategie Grains palielinājusi mīksto kviešu eksporta prognozi Eiropas Savienībai par 0,6 milj.t līdz 19,4 milj.t, ņemot vērā kviešu ražas samazināšanos par 10 %. Pagājušajā sezonā Eiropas Savienība eksportēja 20,5 milj.t minētās kultūras.

Pēc aģentūras ekspertu domām, Krievija pēc straujā eksporta sezonas sākuma, sākot ar decembri, sāks zaudēt konkurētspēju, kas var palielināt pieprasījumu pēc Francijas un Vācijas graudiem.

Ierobežotais kviešu un miežu piedāvājums Eiropas Savienības iekšējā tirgū sekmēs strauju pieprasījuma pieaugumu pēc kukurūzas no lopkopju puses. Aģentūra prognozē lielus kukurūzas tirdzniecības apjomus starp ES valstīm, kā arī importa apjomu palielināšanos.

Pēc Strategie Grains prognozēm, Eiropas Savienība 2018/19. sezonā importēs 21,1 milj.t kukurūzas, kas ir par 100 tūkst.t vairāk nekā prognozēts septembrī un par 3,2 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušās sezonas rekordlielo importa apjomu.

Avots: zol