Strategie Grains samazina mīksto kviešu ražas un eksporta rādītājus Eiropas Savienībai gaidāmajai sezonai

Neatkarīgā aģentūra Strategie Grains samazinājusi mīksto kviešu un miežu ražas prognozes Eiropas Savienībai jaunajai sezonai sauso laika apstākļu dēļ Centrālajā un Austrumu Eiropā, kā arī bagātīgo nokrišņu dēļ Francijā un Eiropas Savienības dienvidrietumu daļā.

Pēc pašreizējām prognozēm, mīksto kviešu raža Eiropas Savienībā 2019. gadā var sasniegt 142,8 milj.t, kas ir par 1,1 milj.t mazāk nekā prognozēts maijā. Taču tas ir par 12 % vairāk salīdzinājumā ar 2018. gadu.

Miežu raža šogad gaidāma 59,6 milj.t apjomā, kas ir par 700 tūkst.t mazāk nekā prognozēts maijā, taču par 7 % pārsniedz 2018. gada rādītāju.

Mīksto kviešu un miežu ražas prognožu samazināšanu sekmēja minēto kultūru sējumu stāvokļa pasliktināšanās. Tai skaitā sausums Spānijā, ES austrumu daļā un arī Vācijā.

Strategie Grains palielināja kukurūzas ražas prognozi Eiropas Savienībai gaidāmajai sezonai par 0,5 milj.t līdz 63,4 milj.t.

Strategie Grains samazināja mīksto kviešu eksporta prognozi uz trešajām pasaules valstīm 2019/20. sezonai par 1,1 milj.t līdz 22,1 milj.t. Tiesa, salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu raža pieaugs par 1,1 milj.t.

Pēc ekspertu prognozēm, Eiropas graudu konkurētspēja globālajā tirgū nakamsezon būs zemāka nekā 2018/19. sezonā. Pastiprināsies konkurence no Ukrainas puses, kur eksporta potenciāls pieaugs. Kviešu raža Ukrainā jaunajā sezonā var palielināties par 8,4 % līdz 25,9 milj.t, pateicoties ražības kāpumam.

Pie pašreizējām cenām Francija 2019/20. sezonā eksportēs mazāk kviešu nekā 2018/19. sezonā, teikts Strategie Grains atskaitē. Tikmēr labus eksporta rādītājus var parādīt Vācija, Lietuva un Latvija.

Avots: zol