Tehnisko pakalpojumu cenas laukos pērn pieaugušas līdz 7%; augstākās – Pierīgā

Tehnisko pakalpojumu cenu pieaugums Latvijas reģionos pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2016.gadu ir pieaugušas robežās līdz 7%, un visaugstākās tās bijušas Pierīgā, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Ekonomikas nodaļas apkopotie dati.

Lielākais cenu palielinājums ir bijis šļūkšanas pakalpojumam (+5,49%), graudu kodināšanai (+4,44%) un zāles smalcināšanai (+4,26%), bet lielākais cenu samazinājums – zāles pļaušanai ar pašgājējpļaujmašīnu (-11,95%), skābsiena presēšanai rituļos (-7,89%), pievelšanai (-7,63%), graudu tīrīšanai (-7,89%).

LLKC ekonomikas konsultante Liene Dabiņa sacīja, ka viena pakalpojuma cenas reģionos ļoti krasi atšķiras.

Lielākās cenu atšķirības bijušas graudu kaltēšanai – kamēr Zemgalē graudu kaltēšana maksa bija 3,05 eiro tonnā, tikmēr Latgalē – 8,46 eiro tonnā, kas ir par 2,8 reizes vairāk. Tam seko sniega šķūrēšana, kuras cenas starpība starp Pierīgu un Latgali bija 87%.

Latgalē sniega šķūrēšana maksāja 17,33 eiro stundā, kamēr Pierīgā – 32,46 eiro stundā.

Būtiskas cenu atšķirības – 64% – starp Pierīgu un Kurzemi bija kartupeļu novākšanai ar kombainu (Kurzemē – 157,50 eiro stundā, kamēr Pierīgā – 258,33 eiro stundā).

Arī šogad līdzās pašu izplatītāko tehnisko pakalpojumu tirgus cenām LLKC aprēķinājis tehnisko operāciju veikšanas izmaksas, un lielākās cenu atšķirības ir smidzināšanai.

“Būtiskākās atšķirības ir smidzināšanai, kur vidējā pakalpojuma cena viena hektāra apstrādei par 11,70 eiro pārsniedz pašizmaksu, minerālmēslu izkliedēšanā apstrāde par 10,43 eiro pārsniedz pašizmaksu, kultivēšanā ar darba platumu 4-6 metri, vidējā pakalpojuma cena viena hektāra apstrādei pašizmaksu pārsniedz par 10,13 eiro,” sacīja LLKC Inženiertehniskās nodaļas vadītājs Jānis Kažotnieks.

Tehnisko pakalpojumu cenu apkopojums veikts, pamatojoties uz novadu lauku attīstības speciālistu iesūtīto informāciju par 51 dažādu tehnisko pakalpojumu cenām visos Latvijas reģionos.

Avots: www.la.lv