Faktori, kas patreiz raksturo graudu tirgu

Otrdien pārtikas kvieša cenas Eiropā un Čikāgā turpināja kristies - Liffe par 0.75 EUR/t uz 123 EUR/t, Čikāgā - par 4.63 USD/t uz 158.51 USD/t. Lopbarības kviesim Eiropā cena nokrita par 1.2 £/t uz 93, kukurūzai par 0.5 EUR/t uz 121.25 EUR/t, rapša cena palika nemainīga.

Kvieša tirgu raksturo šādi faktori: jau otro gadu lieliska graudu raža, mazs eksporta pieprasījums, sīva konkurence starp eksportētājvalstīm, investori zaudē interesi par kvieša tirgu un slēdz ilgtermiņa pozīcijas. Kvieša tirgus ir tik nepastāvīgs, ka treideri zaudē interesi par to. Negatīvu ietekmi uz cenām rada katrs paziņojums par ražas prognožu palielinājumu. Piemēram, šobrīd spiedienu uz cenām izdara paziņojums no ASV vasaras kvieša par augstāku ražību nekā iepriekš prognozēts. Austrālijā uzlabojušies asptākļi (nolijis lietus), kas uzlabo kvieša ražas prognozes.

CENU DINAMIKA MATIF/LIFFE

original

CENU DINAMIKA CBOT (Čikāgas birža)

original

Nelielu cenu kāpumu īstermiņā Čikāgas biržā var veicināt tikai valūtas tirgus, kur patreiz dolārs zaudē savas pozīcijas. Tas padara ASV graudu eksporta cenas pievilcīgākas.  Savukārt Eiropas cenas kļūtu pievilcīgākas, ja dolārs kļūtu stiprāks.  

Kukurūzas cenu kritums tiek skaidrots ar kukurūzai labvēlīgiem laika apstākļiem ASV, kas atspoguļosies paaugstinātās ražas prognozēs, kuras tuvākajās dienās publicēs USDA (ASV Lauksaimniecības departaments). Vadoties pēc šī brīža cenām, ASV lauksaimnieki, kas ir specializējušies uz kukurūzas audzēšanu, strādā ar zaudējumiem. Kukurūzas cena sasniegusi kritisko minimumu un kā lopbarības kultūras, iespaido arī lopbarības kvieša un mieža cenas.

Kritiska situācija graudu audzētājiem ir ne tikai pie mums Latvijā, bet arī citās pasaules valstīs.