Kas jauns Lielbritānijas graudu tirgū aizvadītajā nedēļā

KVIESIS

Lielbritānijas kvieša tirgu iepriekšējā nedēļā raksturoja viegls cenu kāpums, ko veicināja starliņu mārciņas vērtības kritums pret Eiro (zemākais rādītājs pēdējo 5 mēnešu laikā). Pieprasījums patreiz zems, tomēr ilgtermiņā ir pamats pozitīvam noskaņojumam.

ANO Pārtikas un Lauksaimniecības Organizācija savā atskaitē norāda, ka līdz 2050.gadam lauksaimniekiem pasaulē nepieciešams palielināt apjomus par 70%, lai pabarotu strauji augošo pasaules iedzīvotāju skaitu. Viņuprāt, tas ir sasniedzams, kā izaicinājumu norādot biodegvielas pieprasījumu un klimata izmaiņas. Tas sasniedzams ar labāku ražību un papildus 120 milj. ha zemes izmantošana lauksaimniecībai attīstības valstīs.

 MIEZIS

Lopbarības mieža cena pakāpās par 3-4 £/t. Eksporta apjomi ir ierobežoti, glabātuves piepildītas, uz intervenci domājams, ka aizies tikai neliels mieža daudzums. Ja Lielbritānijai neizdosies ievērojami palielināt eksporta apjomus, uz nākamo sezonu būs lieli 2009/2010.sezonas ražas atlikumi.

RAPSIS

Cenu izmaiņas nelielas, tirgus gaida ziņas no ASV par sojas ražu. Patreiz ASV ir daudz spekulācijas ar iespējamajām salnām, kas vēl nav piepildījušās. ASV dienvidos spēcīgais lietus aizkavē ražas novākšanu. Savukārt lietus Brazīlijā ir mudinājis lauksaimniekus iesēt papildus sojas pupiņas, tādejādi atbalstot domas par rekordlielu gaidāmo ražu Dienvidamerikā.