LV Dzirnavnieks: ziemas kviešu raža, visticamāk, būs zemāka

Atsākoties ziemāju veģetācijas procesam, var secināt, ka ziemas kviešus tomēr ir negatīvi ietekmējuši laikapstākļi un to raža būs zemāka nekā pērn. 

Kā informē Rīgas dzirnavnieka piegādes ķēžu direktors Uldis Ulmanis, pēc šā brīža prognozēm ziemas kviešu ražas apjomi varētu atgriezties aizpagājušā gada līmenī. Savukārt pozitīvāks redzējums ir par vasaras kviešiem, kas, pateicoties pēdējo dienu lietum un ne pārāk augstajai temperatūrai, ir labi sacerojuši. Šīs gan ir tikai prognozes un secinājumi par kviešu veģetāciju šajā periodā, bet vēl vasara priekšā, kas var ietekmēt kopējās ražas tendences, norāda uzņēmums.

 Pozitīvas tendences esot novērojamas arī pasaules biržās. Šobrīd pasaules biržās cenas graudaugiem ir samazinājušās, salīdzinot ar rudeni, kad tās bija sasniegušas vienu no augstākajiem punktiem. Tiesa, saprotamākas cenu tendences, kas ietekmēs graudaugu iepirkumu cenu politiku Latvijā, varēšot redzēt tikai vasarā - jūlijā.

Katrā ziņā šobrīd neesot vērojami nekādi globāli satricinājumi, kas ietekmētu cenas biržā, piemēram, straujš pieprasījuma pieaugums vai arī kādā reģionā liels graudu pārpalikums. Arī ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas eksperti šobrīd raugās pozitīvi uz tirgu, palielinot graudaugu ražas prognozi pasaulei šim gadam.

Avots: www.db.lv