USDA prognozē rekordaugstu kukurūzas ražu pasaulē

ASV Lauksaimniecības ministrijas augusta atskaites dati liecina, ka kukurūzas raža pasaulē 2014/15. mārketinga gadā pieaugs līdz 985,4 milj.t, kas ir par 4,4 milj.t vairāk nekā prognozēts mēnesi atpakaļ. Kā arī tas pārsniedz pagājušā gada rekordu - 984,4 milj.t.

Kukurūzas bruto raža ASV sasniegs 356,4 milj.t. Arī šis rādītājs ir augstāks par pagājušā gada rekordu (353,7 milj.t). Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražas prognoze palielināta par 4,3 milj.t, kas ir nedaudz mazāk nekā gaidīja vairums tirgus dalībnieku. Kukurūzas vidējā ražība pieaugs līdz vēsturiski augstākajam rādītājam - 167,4 bušeļiem no akra.

Arī ES valstīs kukurūzas raža būs lielāka nekā prognozēts mēnesi atpakaļ (+ 1,4) milj.t, pateicoties bagātīgajiem nokrišņiem un optimālajai gaisa temperatūrai jūlijā.

Kukurūzas patēriņš pasaulē sasniegs 968,7 milj.t, kas ir par 2,3 milj.t vairāk nekā lēsts iepriekš. Patēriņš pieaugs, galvenokārt, pateicoties kukurūzas izlietojuma pieaugumam etanola ražošanā ASV. Kukurūzas patēriņa prognoze palielināta arī Ēģiptei, Sauda Arābijai, Dienvidāfrikas Republikai, Alžīrijai un Taivānai.

Bagātīgā zemas kvalitātes kviešu piedāvājuma dēļ ES valstīs saruks kukurūzas pārstrādes apjomi lopbarības ražošanā. Pēc ASV Lauksaimniecības ministrijas datiem, ES pārstrādās 74,5 (- 2,0) milj.t kukurūzas.

Kukurūzas tirdzniecības apjomu prognoze pasaulei izmainīta nedaudz. Kukurūzas importa prognozes samazināšanu ES valstīm kompensē tās palielināšana Turcijai, Sauda Arābijai, Taivānai, Lībijai un Alžīrijai.

Savukārt kukurūzas pārejošie krājumi sezonas beigās pasaulē sasniegs 187,8 milj.t, kas ir nedaudz mazāk nekā prognozēts iepriekšējā mēnesī.

Avots: zol