Kviešu raža Pakistānā stipri cietusi no lietavām

ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) speciālisti no 26. aprīļa līdz 2. maijam veica kviešu lauku apsekošanu Pendžabas štatā, lielākajā šīs kultūras audzēšanas reģionā Pakistānā. Šai tūrē iegūtie rezultāti liecina, ka kviešu sējumi stipri cietuši no lietavām.

Visintensīvāk kviešu kulšana Pakistānā norit aprīļa trešajā nedēļā. Gaidāmās kviešu ražas apjoms ir ļoti atkarīgs no laika apstākļiem martā - aprīlī, jo kvieši vislabāk briest mērenā temperatūrā un sausā laikā. Vairāku pēdējo gadu laikā kvieši Pakistānā cieš no lietavām ziemas beigās - pavasara sākumā. Šogad apjomīgie nokrišņi martā-aprīlī aizkavēja kviešu attīstību par 10 dienām un samazināja to ražību.

Pēc pašreizējām FAS USDA prognozēm, kviešu bruto raža Pakistānā sasniegs 25 milj.t, kas ir par 500 tūkst.t mazāk nekā prognozēts pirms lauku apsekošanas. 2014/15. sezonā, kas beidzās 30. aprīlī, Pakistānā tika novākta 25,5 milj.t liela kviešu raža.

Pateicoties apjomīgajiem, pārejošajiem krājumiem, kviešu eksporta potenciāls Pakistānā šinī sezonā pieaugs līdz 1 milj.t, neskatoties uz ražas samazināšanos. Pagājušajā sezonā Pakistāna eksportēja 0,7 milj.t kviešu.

Avots: zol