Graudu eksporta apjoms Ukrainā šosezon var sasniegt 30-32 milj.t

Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas minstrija prognozē graudaugu kultūru eksportu šosezon Ukrainā līdz 32 milj.t robežai.

"Mēs redzam eksportu 30-32 milj.t līmenī. Mums kavējās kukurūzas piegādes, un tagad mēs pārdzīvojam, ka pēdējā momentā tirgū izies liels daudzums kukurūzas", - žurnālistiem pastāstīja agrārās politikas un pārtikas ministrs Aleksejs Pavļenko.

Viņš paziņoja, ka ministrijai bija tikšanās ar Ukrainas Infrastruktūras ministriju, lai apspriestu eksporta loģistikas nodrošinājumu. A. Pavļenko apstiprināja, ka infrastruktūra ir gatava norādītā apjoma eksportēšanai.

Viņš paskaidroja, ka daudzi lauksaimnieki pieturēja kukurūzu, gaidot labāku cenu, un tagad, lai palielinātu apgrozāmo kapitālu pavasara lauku darbu periodā, aktīvi pārdos to.

Atgādināsim, ka pēc Ukrainas Statistikas dienesta datiem, graudaugu un pākšaugu kultūru kopraža valstī 2014. gadā sasniedza rekordlielu apjomu - 63,8 milj.t (neiekļaujot datus par Ukrainu). Salīdzinot ar 2013. gadu, ražas apjoms pieaudzis par 2,4 %.

Janvāra beigās Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas speciālisti un tirgus dalībnieki parakstīja vienošanos par pieļaujamajiem graudu eksporta apjomiem 2014/15. sezonā. Dokumentā norādītais kviešu eksporta apjoms ir 12,8 milj.t, tai skaitā pārtikas - 7,1 milj.t, kukurūzas - 20,2 milj.t, miežu - 4,2 milj.t.

Tika noteikts arī pārtikas kviešu eksporta grafiks 2014/15. sezonas otrajai pusei: janvāris - marts - 900 tūkst.t, aprīlis - jūnijs - 300 tūkst.t mēnesī. Līdz 30. aprīlim faktiskais graudu eksporta apjoms tiek lēsts 29,3 milj.t.

Avots: proagro