Krievijas Lauksaimniecības ministrija pagaidām neplāno mainīt graudu eksporta nodevas mehānismu

Krievijas Lauksaimniecības ministrija pagaidām neplāno mainīt graudu eksporta nodevas mehānismu, paziņojis lauksaimniecības ministrs Aleksandrs Tkačevs. "Pagaidām, kamēr situācija tirgū nav stabila, formula strādās", - Austrumu ekonomiskajā forumā Vladivostokā žurnālistiem sacīja A.Tkačevs, atbildot uz jautājumu, vai tiks mainīta graudu eksporta nodevas formula.

Dažas dienas iepriekš vice premjers Arkādijs Dvorkovičs sacīja, ka valdība tuvākajā laikā izskatīs jautājumu par graudu eksporta nodevas maiņas lietderību, taču pagaidām konkrētu piedāvājumu šai lietā nav.

Kopš 1. jūlija Krievijā spēkā esošā kviešu eksporta nodevas formula ir šāda: 50 % mīnus 5,5 tūkstoši rubļu par tonnu, taču ne mazāk kā 50 rubļi. Līdz ar to, ja cena ir līdz 11 tūkstošiem rubļu par tonnu, tā ir minimālā - 50 rubļi, ja cena ir diapazonā no 11 līdz 13 tūkstošiem rubļu par tonnu - tai ir fiskāls raksturs, taču regulējošu ietekmi (skatoties no graudu eksporta apjomiem), pēc valdības vērtējuma, tā rada, ja cena ir virs 13 tūkstošiem rubļu par tonnu.

Kopš spēkā ir šī kviešu eksporta nodeva, kviešu eksports Krievijā samazinājies 2,2 reizes - no 1. jūlija līdz 9. augustam eksportētas tikai 1,662 milj.t šīs kultūras. Graudu audzētāji ne vienu reizi vien ir lūguši valsts valdību pārskatīt nodevas mehānismu, jo apstākļos, kas ir izveidojušies, tiem ir izdevīgāk graudus glabāt un nekur nepārdot, tai skaitā arī vietējā tirgū.

Sarunā ar žurnālistiem A. Tkačevs arī norādīja, ka graudu eksporta prognoze Krievijā šosezon saglabājas 25-30 milj.t līmenī, tā kā graudu ražas plāns ir apstiprinājies un tiks iegūti 100-103 milj.t.

Avots: zol