Argentīnā kviešu eksports pieaugs, neskatoties uz jaunās ražas zemo kvalitāti

Argentīnā nesen pabeigta kviešu kulšana. Neskatoties uz nepietiekamo minerālmēslu un AAL pielietošanu, kviešu ražība pārsniegusi vidējo līmeni, teikts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta publicētajā atskaitē.

Tikmēr kviešu ražība izrādījusies zemāka nekā gaidīts. Lielai daļai ražas olbaltumvielu saturs nepārsniedz 10 %. Līdz ar to cenu starpība kviešiem ar zemu olbaltumvielu saturu (mazāk par 9,5 %) un kviešiem ar olbaltumvielu saturu ne mazāku par 10,5 % ir ļoti liela.

Kviešu eksports šosezon (decembris - oktobris) Argentīnā var sasniegt 6,5 milj.t, kas ir par 1,3 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu. Pateicoties eksporta ierobežojumu atcelšanai pagājušā gada decembrī, Argentīnas kvieši ir kļuvuši konkurētspējīgi Ēģiptes, Vjetnamas, Indonēzijas, Dienvidkorejas, Taizemes un Marokas tirgos.

Eksporta barjeru nojaukšanas dēļ, pārejošie kviešu krājumi Argentīnā sezonas beigās saruks līdz 1,455 milj.t, kas vairāk kā par divām reizēm atpaliek no iepriekšējās sezonas rādītāja.

Avots: zol