Šosezon pasaulē vērojama kviešu pārprodukcija

Šinī sezonā pasaules tirgū vērojama kviešu pārprodukcija, kas tiek saistīta ar ražas pastāvīgu pieaugumu pēdējos piecus gadus, kā arī ar augstajiem pārejošajiem krājumiem. Par to vakar uzstājoties starptautiskajā konferencē Middle East Grain Congress Apvienotajos Arābu Emirātos paziņoja informācijas aģentūras Platts. graudu nodaļas vecākais redaktors Andrejs Agapi.

"2015/16. sezonā vērojams kviešu ražas pieaugums daudzās nozīmīgākajās kviešu eksportētājvalstīs. Tā, piemēram, Ukraina palielinājusi kviešu bruto ražu šinī sezonā līdz 27,5 milj.t salīdzinājumā ar 24,5 milj.t iepriekšējā sezonā, Krievija - līdz 61 (59,1) milj.t, ASV - līdz 55,8 (55,1) milj.t, Austrālija - līdz 24,2 (23,1) milj.t un ES valstis - līdz 149,5 (149,1) milj.t", - precizēja eksperts.

Īpašu uzmanību A. Agapi pievērsa Indijai.

"Šosezon Indijā vērojams bruto ražas kritums par 7 milj.t - līdz 89 milj.t. Līdz ar to valsts var no eksportētājas kļūt par importētāju un, atkarībā no valdības lēmuma par 25 % kviešu importa muitas nodevas tālāko funkcionēšanas likteni, importēt no 1 līdz 4 milj.t kviešu", - paskaidroja analītiķis.

Vēl viņš norādīja, ka par nozīmīgāko kviešu piegādātāju Indijai var kļūt Austrālija.

Avots: apk-inform