Krievija līdz 2030. gadam plāno palielināt graudu ražu par 25 %

Krievijas Lauksaimniecības ministrija ir izstrādājusi graudu tirgus attīstības stratēģisko projektu līdz 2030. gadam, raksta avīze "Vedomosti", atsaucoties uz dokumenta kopiju. Tajā paredzēts, ka graudu bruto ražas apjoms līdz 2030. gadam tiks palielināts par 24,9 % līdz 130,3 milj.t, paplašinot sējumu platības un kāpinot ražību. Vietējais patēriņš pieaugs par 17,5 % līdz 81,1 milj.t, bet eksports - par 61 % līdz 48,3 milj.t.

Ministrijas skatījumā visperspektīvākie graudu eksporta tirgi ir Maroka, Indonēzija, Filipīnas, Dienvidkoreja un Ķīna. Krievijas daļu pasaules graudu tirgū piecpadsmit gadu laikā plānots palielināt līdz 10,4 %.

Vietējā graudu patēriņa pieaugumu nodrošinās lopkopība un pārstrāde (cietē, sīrupos, organiskajās skābēs, bioetanolā utt.), teikts projektā.

Krievijai ir pa spēkam sasniegt lauksaimniecības ministrijas plānotos mērķus, uzskata kompānijas "Rusagrotrans" stratēģiskā mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs un Agrārā tirgus konjunktūras institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Rilko. Pēc valsts Apvienotās graudu kompānijas aplēsēm, graudu eksporta potenciāls Krievijā līdz 2020. gadam pieaugs līdz 35-40 milj.t, kas ir pielīdzināms ministrijas plānam palielināt graudu eksportu līdz 2030. gadam līdz 48,3 milj.t.

Īpaša uzmanība jāvelta infrastruktūrai, norāda D. Rilko. Pēc ministrijas datiem, no esošajām 36 milj.t pārkraušanas jaudām izmantotas tiek tikai 30 milj.t. Turklāt sezonā tās ir pārslogotas, līdz ar to pārkraušanas tarifi Krievijā ir vieni no augstākajiem pasaulē, norāda D. Rilko. Taču viņš arī piebilda, ka pie tā tiek strādāts un drīzumā Melnajā jūrā pārkraušanas jaudas pieaugs par vairāk kā 1,5 reizēm.

Palielinot graudu ražošanu un eksportu, valdībai nāksies palielināt arī valsts atbalstu nozarei. 2016. gadā augkopībai subsīdijas ieplānotas 47,86 miljrd.rubļu apmērā, teikts valsts lauksaimniecības attīstības programmā 2013.-2020. gadiem. Ministrijas projekts paredz palielināt asignācijas līdz 112 miljrd. rubļu. Kopumā 15 gados valstij vajadzēs investēt 2,9 trilj. rubļu, privātajiem investoriem - 3,1 trilj.rubļu.

Avots: zol