Graudu raža Krievijā šogad var sasniegt 113 milj.t, tai skaitā kviešu – 68,4 milj.t - eksperts

Graudu raža Krievijā šogad var sasniegt 113 milj.t, kas ir par 8,2 milj.t vairāk salīdzinājumā ar 2015. gadu, prognozē Krievijas kompānijas "Rusagrotrans" stratēģiskā mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs.

"Graudu ražas novākšana norit labvēlīgos apstākļos, pamazām aptverot arvien jaunus reģionus, kas dod pamatu palielināt graudu ražas vērtējumu no agrāk prognozētajiem 110 milj.t līdz 113 milj.t", - paziņoja I. Pavenskijs "Interfaksam".

Pēc viņa teiktā, tas ir augstākais rādītājs kopš 1990. gada, kad graudu raža Krievijā sasniedza 116,7 milj.t.

I.Pavenskijs precizēja, ka graudu kopražas prognozes palielināšana bija iespējama, pirmkārt, pateicoties veiksmīgas kviešu ražas kulšanas gaitai. Šīs kultūras ražas vērtējums pieaudzis līdz absolūtam rekordam - 68,4 milj.t. "Tik daudz kviešu Krievija nav iekūlusi nekad", - uzsvēra viņš.

Miežu raža var pieaugt nebūtiski - no 17,5 milj.t pagājušajā gadā līdz 17,8 milj.t šogad. "Kukurūzas ražas prognozes pagaidām ir labas, taču šai kultūrai rādītāji būs augustā", - sacīja I. Pavenskijs, atgādinot, ka pagājušajā gadā kukurūzas raža bija rekordliela un sasniedza 13,2 milj.t.

Pēc eksperta prognozēm, graudu raža Krievijas Centrālajā federālajā apgabalā pieaugs no 25 milj.t pērn līdz 27 milj.t šogad, Dienvidu federālajā apgabalā - no 27,3 milj.t līdz 28,3 milj.t, Ziemeļkaukāzā - no 11,4 milj.t līdz 12,1 milj.t. Vislielākais ražas pieaugums gaidāms Pievolgā, kur raža var pieaugt no 18,9 milj.t līdz 23,2 milj.t.

Urālos un Sibīrijā pieauguma tempi būs pieticīgāki, tomēr  pieaugums būs, sacīja viņš. Sibīrijā šogad var iekult 14 milj.t graudu salīdzinājumā ar 13,8 milj.t pērn, Urālos - 5,4 milj.t salīdzinājumā ar 5,3 milj.t pērn.

Avots: zol