Lietus dēļ Vācijā graudu raža var sarukt par 20 %

Vācijā lietavas, kas vērojamas praktiski katru dienu, traucē ziemāju graudaugu ražas kulšanai un arī galējo prognožu izveidii, ziņo Vācijas lauksaimnieku asociācija.

Vācija ir otra lielākā kviešu ražotāja Eiropas Savienībā, tūlīt aiz Francijas, bet rapša eksporta jomā dala ar to pirmo vietu.

Pēc asociācijas datiem, vairākos Vācijas rajonos, kur ražas novākšana jau sākusies, ilgstošās kavēšanās dēļ uz lauka nenovāktas var palikt 2/3 kviešu ražas. Daudzos graudu audzēšanas rajonos ražas novākšana tik tikko sākusies, un tās perspektīvas ir diezgan neskaidras. Eksperti pieļauj, ka raža salīdzinājumā ar pagājušo gadu var samazināties par 20 %. Turklāt meteorologi sola, ka lietavas beigsies ne ātrāk kā nākamajā nedēļā.

Rapsis šobrīd novākts no 75 % platību. Tā tālāku vākšanu traucē nokrišņi. Nemitīgo lietavu dēļ augos sāk parādīties sēnīšu slimības. Pēc asociācijas prognozēm, rapša raža valstī salīdzinājumā ar pagājušo gadu samazināsies par 0,5 milj.t līdz 4,5 milj.t.

Ziemas miežu ražas kulšana ir jau pabeigta. Nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ virknē rajonu ražība samazinājusies par 10-20 %. Saskaņā ar asociācijas datiem, miežu ražas apjoms šogad sarucis par 10 % līdz 8,6 milj.t.

Avots: idk