Eksperti Krievijā turpina samazināt graudu eksporta prognozes - jauns vērtējums

Eksperti Krievijā turpina samazināt sākotnējās graudu eksporta prognozes Krievijai 2016/17. sezonai.

Kompānijas "Rusagrotrans" stratēģiskā mārketinga departamenta direktora vietnieks Igors Pavenskijs "Interfaksam" pavēstīja, ka viņa jaunā graudu eksporta prognoze valstij ir 35,4 milj.t nevis 37 milj.t, kā prognozēts agrāk. Tai skaitā kviešu eksporta prognoze samazināta no 28 milj.t līdz 27 milj.t (pagājušās sezonas rādītājs - 24,8 milj.t). Miežu eksports, strauji krītot eksporta tempiem un trūkstot kvalitatīviem graudiem, var sarukt no 4,4 milj.t līdz 2,5 milj.t (4,3 milj.t).

Tikmēr kukurūzas eksports, pateicoties gaidāmajai rekordražai un eksporta tempiem, var sasniegt 5,3 milj.t, kas ir par 0,65 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu.

Eksperts arī atgādināja, ka pagājušajā sezonā Krievija kopumā eksportēja 34,2 milj.t.

Pēc I.Pavenskija prognozēm, 2016. gada jūlijā - decembrī graudu eksports salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonas analogo laika periodu saruks par 8 % līdz 19,7 milj.t.

Novembrī tiks eksportētas 3,1 milj.t graudu nevis 4 milj.t, kā prognozēts agrāk. Pagājušā gada novembrī eksports sasniedza 3,13 milj.t.

Pēc eksperta teiktā, novembrī eksports būs zemākā līmenī galvenokārt dēļ miežu eksporta krituma, kas tiek prognozēts 100 tūkst.t līmenī. Pagājušā gada novembrī eksportētas 419 tūkst.t miežu. "Prognoze novembrim samazināta saistībā ar to, ka pašreizējie eksporta tempi ir sliktāki nekā gaidīts - un iemesli tam ir vairāki: nelabvēlīgie laika apstākļi ostās, zemais kviešu eksporta ienesīgums novembra piegādēm, kvalitatīvu kviešu un miežu deficīts,"- paskaidroja I.Pavenskijs.

Tikmēr kukurūzas eksports var uzstādīt jaunu mēneša rekordu un sasniegt 650 tūkst.t (2015. gada novembra rezultāts - 468 tūkst.t). Neliels pieaugums iespējams kviešu eksportā - 2,3 milj.t (2,2 milj.t).

Taču kā norāda eksperts, decembrī var parādīties pozitīva dinamika kopējā eksportā. "Turpinoties cenu kāpumam un rubļa kursa lejupslīdei, un, attiecīgi ienesīguma palielinājumam, pastāv iespēja, ka decembrī, salīdzinot ar novembri, piegādes pieaugs. Taču diez vai tiks pārspēts pagājušā gada decembra rezultāts, kad straujas rubļa devalvācijas ietekmē tās pieauga līdz 3,8 milj.t,"- paziņoja viņš.

I. Pavenskijs paskaidroja, ka piesardzīga cerība uz pozitīvu dinamiku decembrī balstīta, galvenokārt, uz pēdējā Ēģiptes rīkotā tendera rezultātiem, kurā tika iepirktas 180 t kviešu no Krievijas ar piegādi 10.-20. decembrī.

Turklāt I. Pavenskijs pieļauj, ka graudu eksports pieaugs arī sezonas otrajā pusē (2017. gada janvārī - jūnijā).  

Avots: zol