Sīrijā kviešu raža samazinājusies divkārši

Sīrija kara dēļ pārvērtusies no graudaugu eksportētājas importētājā.

2016. gadā Sīrijā nokulti 1,5 milj.t kviešu, kas ir rekordzems līmenis, teikts ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) un ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) atskaitē. Pirms militārā konflikta sākuma valstī kviešu raža tika novākta 3,4 milj.t apjomā.

Ražas bruto apmēru ietekmēja sējumu platību samazināšana no 1,5 milj.ha līdz 900 tūkst.ha, nelabvēlīgie laika apstākļi, sagrautā infrastruktūra un krīze. "Pašreizējā krīze un ar to saistītās sankcijas sagrāva tirdzniecību un tirgus, pieeju kvalitatīvai sēklai, minerālmēsliem un degvielai. Minētie ražošanas līdzekļi, kas pieejami vietējā tirgū, bieži tiek tirgoti pa paaugstinātām cenām un ir visai apšaubāmas kvalitātes. Nokrišņu trūkums un irigācijas infrastruktūras sagraušana pasliktinājusi to lauksaimnieku stāvokli, kas mēģina turpināt ražot pārtiku nelabvēlīgajos apstākļos,"- teikts atskaitē. Pēc Reuters datiem, būtiski samazinājies valsts sēklu fonds, no agrāk esošajiem 140 sēklu izplatīšanas centriem šobrīd eksistē tikai 22. Turklāt pastāv arī lauksaimniecības produkcijas transportēšanas problēmas, kas sadrumstalojušas tirgu - valsts ziemeļaustrumos vērojams pārmērīgs kviešu piedāvājums, valsts rietumos - liela atkarība no importa, teikts atskaitē. FAO saimniecību atbalstam piegādā Sīrijai graudaugu kultūru sēklas.   

Pilsoņu karš Sīrijā sākās 2011. gadā, piecu gadu laikā, pēc ANO datiem, par tā upuriem kļuvuši aptuveni 300 tūkstoši cilvēku, Sīrijas valdība kara radītos zaudējumus lēš vairāk kā 200 miljardu dolāru apmērā. Bēgļu skaits, kas spiests pamest valsti, ir 4,8 miljoni cilvēku, pārvietoto personu skaits Sīrijas iekšienē sasniedzis 11 miljonus.

Līdz konflikta sākumam Sīrija bija nozīmīgs kviešu eksportētājs uz Tuvajiem Austrumiem, pārdodot aiz valsts robežām līdz 2 milj.t kviešu - gandrīz pusi no šīs kultūras izaudzētā apjoma. Šobrīd valsts kļuvusi par graudaugu importētāju.

Avots: grainboard