Āzijas valstu tirgos dominēs Austrālijas kvieši

2017. gada pirmajā pusē Austrālijas kvieši, visticamāk, dominēs Āzijas valstu tirgos, jo lielais eksporta pārpalikums radīs spiedienu uz cenām, padarot kviešus daudz konkurētspējīgākus un piesaistot pircējus, uzskata treideri.

Kviešu raža Austrālijā, ceturtajā lielākajā kviešu eksportētājvalstī pasaulē, šosezon (oktobris-septembris) sasniegs aptuveni 33 milj.t, tādējādi pārspējot rekordu, kas uzstādīts 5 gadus atpakaļ - 29,9 milj.t.

Ņemot vērā rekordražu, Austrālijas kviešu eksporta potenciāls pieaugs līdz 24,5 milj.t, par 52 % salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu. Treideri uzskata, ka tādēļ var rasties grūtības meklējot noieta tirgus.

"Austrālijas tirgotājiem jārealizē savi kvieši ātros tempos, lai izvairītos no frontālā trieciena, ko var dot citu eksportētājvalstu kvieši, īpaši, Melnās jūras reģiona valstu jaunās ražas kvieši,"- sacīja viens no Singapūras treideriem.

Jau šobrīd Austrālijas jaunās ražas kviešu cenas ir zemākas nekā pagājušajā gadā: pēc S&P Global Platts datiem, APW klases kviešu ar olbaltumvielu saturu ne mazāku par 10,5 % cena ir 199 $/t uz FOB Kvinana (Rietumaustrālijas štats) bāzes nosacījumiem. Gadu atpakaļ minēto kviešu cena svārstījās ap 212-213 $/t. ASW klases kviešu ar olbaltumvielu saturu ne mazāku par 9 % cena bija 186 %/t uz FOB bāzes Kvinana un 200 $/t uz CFR bāzes Indonēzija.  Šobrīd tie ir par 5-10 $/t lētāki salīdzinājumā ar Melnās jūras kviešiem, kuru olbaltumvielu saturs ir 11,5 %. Parasti ASW klases kvieši ir bijuši dārgāki par Melnās jūras reģiona kviešiem. 2015/16. sezonā ASW klases kviešu cena pārsniedza Melnās jūras reģiona kviešu cenu par 10-15 $/t.
ASW un Melnās jūras reģiona kviešu cenu attiecību izmaiņu ietekmēja ne tiekai ASW pietiekamais piedāvājums, bet arī transporta izmaksu pieaugums. "Daudz augstākas frakta likmes novembrī un lauksaimnieku nevēlēšanās pārdot, veicināja Melnās jūras reģiona kviešu cenu kāpumu Dienvidaustrumāzijā,"- komentēja treideri. Pastāvot šādām ASW klases kviešu cenām, Āzijas pircējiem nav nekāda stimula pirkt citas izcelsmes kviešus, uzskata graudu pārstrādātāji un treideri.

Pēc Platts datiem, 2016. gada novembrī - 2017. gada janvārī vairāk kā 800 tūkst.t ASW klases kviešu tika pārdoti ar piegādi februārī - aprīlī galvenokārt Dienvidaustrumāzijas valstīm.

"Ar tik lielu ražu šogad, Austrālijas kvieši varēs atgūt pircējus, kas bija pārsviedušies uz Melnās jūras reģiona graudiem, un atgūt konkurētspējīgu cenu pasaules tirgū,"- sacīja Džeims Foulšams, CBH pārdošanas menedžeris.

Avots: zol