ES: mīksto kviešu eksports turpina būtiski atpalikt no pagājušās sezonas grafika

Eiropas Savienība nedēļas laikā līdz 9. janvārim eksportējusi uz trešajām pasaules valstīm 153 tūkst.t mīksto kviešu, kas ir par 52,2 % mazāk nekā iepriekšējā nedēļā un par 63 % mazāk salīdzinājumā ar pagājušā gada analoģisko laika periodu. Kopumā kopš sezonas sākuma uz trešajām pasaules valstīm eksportētas 10,946 milj.t mīksto kviešu, kas ir par 20 % mazāk nekā pagājušās sezonas analogajā laika periodā (nedēļu iepriekš 19 %).

Francija joprojām ir vadošā kviešu eksportētājvalsts Eiropas Savienībā, nedēļas laikā trešajām pasaules valstīm tā piegādājusi 102 tūkst.t minētās kultūras, kopš sezonas sākuma - 3,66 milj.t. Otrajā vietā ierindojas Rumānija (2,38 milj.t), trešajā - Lietuva (1,34 milj.t).

Lopbarības mieži nedēļas laikā līdz 9. janvārim trešajām pasaules valstīm piegādāti tikai 13 tūkst.t apjomā, kas ir par 83 % mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu. Kopumā kopš sezonas sākuma trešajām pasaules valstīm piegādātas 2,666 milj.t lopbarības miežu, kas ir par 12 % vairāk nekā pagājušās sezonas analogajā laika periodā (nedēļu iepriekš 16 %).

Avots: zol