Strauji stipri ierobežota ir kļuvusi Panamas kanāla kuģu satiksme

Sakarā ar nepieredzēti zemo ūdens līmeni Gatunas ezerā, Panamas kanāla pārvalde līdz 2024. gada februārim, ierobežo ikdienas kuģu reisu skaitu līdz vismaz 18 kuģiem dienā. Gatunas ezerā - Panamas kanāla ūdens avotā - ūdens līmenis pašlaik ir par 7% zemāks nekā iepriekšējo piecu gadu oktobra vidējais rādītājs. Kanāla maksimāli noturīgā jauda ir 38-40 tranzītkuģi dienā.

Administrācija ir veikusi vairākus pasākumus, lai saglabātu un taupītu ūdeni, tostarp, no 30. jūlija samazinājusi tranzīta jaudu līdz 32 kuģiem dienā. Š.g. 29. septembrī tika paziņots par papildus ierobežojumiem. Kā ziņo kanāla pārvalde: "Neskatoties uz visiem veiktajiem pasākumiem, Gatunas ezera līmenis turpina kristies līdz nepieredzēti līmenim šim gadalaikam".

"Nokrišņu daudzums oktobrī bija zemākais reģistrētais kopš 1950. gada (samazinājums par 41%), un 2023. gads šobrīd ir otrais sausākais gads šajā periodā." USDA piebilda, ka tranzīta samazinājums sakrīt ar ASV graudu ražas laiku un palielinātu kuģniecības pārvadājumu pieprasījumu. Ziņojumā teikts, ka kanāla ierobežotās jaudas dē, ļ graudu eksports no Persijas līča var tikt novirzīts uz citiem maršrutiem, piemēram, Suecas kanālu. 2022. gadā kuģi, kas tranzītā devās no Atlantijas okeāna uz Kluso okeānu pārveda 36,18 miljonus tonnu graudu, tostarp kukurūzu, sojas pupas, rīsus, sorgo, miežus un kviešus, un 2,2 miljoni tonnu no Klusā okeāna uz Atlantijas okeānu.

Graudi ieņem otro vietu aiz naftas starp precēm, kuru ražošanas process ir atkarīgs no Panamas kanāla.