Āzijas fondu tirgus „liek” graudu cenām kristies Eiropas biržā

Vakar Eiropas biržā Liffe (Matif) nokrita cena uz pārtikas kviesi par 1.5 EUR/t, uz rapsi 5.25 EUR/t, cena lopbarības kviesim palika nemainīga. Tādas izmaiņas veicināja Āzijas fondu tirgus, kas atstāj lielu ietekmi uz naftas, metālu un lauksaimniecības produktu tirgiem. Vakar Ķīnas fondu tirgus akcijas vidēji nokrita par 7%, ietekmējot graudu cenas Eiropas biržā.

Eiropas treideri mēģina aktīvi pārdot kviesi, lai nepaliktu lieli graudu atlikumi uz gada beigām. Tomēr fakti nav iepriecinoši - ASV un Krievija izkonkurēja Francijas kviesi pagajuššas nedēļas tenderī. Analītiķi uzskata, ka Liffe pārtikas kvieša cena var nokrist līdz 120 EUR/t, ja tuvāko 2 mēnešu laikā eksports nepalielināsies.

Vakar Čikāgas biržā cena pārtikas kviesim pacēlās par 1.47 USD/t. To veicināja līgumu pirkšana biržā, lai segtu steidzamās saistības (mēneša beigas).

Kā rakstījām iepriekš, lielu ietekmi uz graudu cenām var atstāt raža Austrālijā, kur ražas novākšana kviesim sāksies septembrī-oktobrī, miezim - oktobrī-novembrī.  Austrālijā vērojams liels sausums, taču pēdējās dienās ir mazliet nolijis piekrastas rajonos (piekrastē maz audzē graudus), kas vairojis lauksaimnieku optimismu.