Eiropas kviešu raža, karstā laika ietekmē, dažādos reģionos būs atšķirīga

Eiropas Savienība šogad virzās uz mazāku kviešu ražu, jo sausuma un ārkārtējs karstuma ietekmē dažos reģionos sarūk ražas apjomi, kompensējot labvēlīgākas ražas perspektīvas citviet, pateicoties savlaicīgai lietus ietekmei. Raža ES ir uzmanības centrā, jo karš izjauca Ukrainas eksportu, padarot 27 valstu bloku par nozīmīgu eksportētāju īstermiņā. Sagaidāms, ka ražas novākšanas laikā ES 2022. gadā saražos 125,7 miljonus tonnu mīksto kviešu jeb mīksto kviešu, kas ir par 3,4% mazāk nekā pagājušajā gadā, liecina vidēji 13 aptaujas prognozes.

Kopējo produkciju ES, kas kopā ir viena no pasaules lielākajām kviešu ražotājiem un eksportētājām, šogad ir grūtāk prognozēt, jo karstajam laikam ir kontrastējoša ietekme.

"Šķiet, ka tā ir kļuvusi par īstu sajaukumu ar ievērojamām atšķirībām starp reģioniem," raksturo situāciju vieni no Eiropas tirgotājiem. Apstākļi Francijā, kas ir ES lielākā ražotāja, ilustrē šo jaukto ainu, pēc agrīnajiem ziņojumiem par ražu, Francijas dienvidos raža tiek prognozēta par 20–30% zemāka par vidējo, bet Francijas ziemeļos, kur dziļas augsnes un vēla pavasara lietus mazināja sausumu, apjomi strauji palielināsies.

Šķiet, ka situācija ir sliktāka Spānijā un Itālijā. Spēcīgs sausums un ilgstošie karstuma viļņi ir izžāvējuši veģetācijas joslas, un Itālija ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli gar Po upi, kas nodrošina aptuveni trešdaļu no tās lauksaimniecības produkcijas.

Kopš pagājušā mēneša augstās temperatūras zonas virzība uz austrumiem ir radījusi bažas par ražas stresu tādās valstīs kā Ungārija. Taču joprojām sagaidāms, ka Rumānija un Bulgārija iegūs samērā lielas ražas, lai gan zem pagājušā gada rekordlīmeņiem.

Lietus, kas bijis tālāk uz ziemeļiem varētu būt palīdzējis, jo vairāki trenderi un analītiķi pārskata prognozes Vācijai, Polijai un bijušajai ES dalībvalstij Apvienotajai Karalistei.Graudu kvalitāte, kas nosaka kviešu piemērotību malšanai, ir grūti prognozējama. Taču agrīnie rezultāti Francijā un parastie siltie, sausi laika apstākļi liecina par apmierinošas kvalitātes potenciālu, tostarp proteīna satura ziņā.

Liela, labas kvalitātes raža Vācijā varētu ierindot Eiropas Savienību spēcīgājā otro lielāko kviešu audzētāju eksporta pozīcijā, jo graudu tirdzniecību Melnās jūras reģionā joprojām ierobežo Krievijas iebrukums Ukrainā. “Vācijas kviešu, ar augstu proteīna saturu, pieprasījuma pieejamībai būs galvenā nozīme,” sacīja Pīters Koljers no konsultāciju uzņēmuma CRM Agri.

Avots: FAO, UkrAgroConsult