Uzlēkušas graudu cenas

Karstā laika dēļ Latvijas laukos daudz agrāk nekā ierasts noslēgusies labības kulšana. Par spīti sausumam, raža ir gana laba, turklāt graudu cenas pasaulē sasniegušas kārtējos rekordus, kas ir labas ziņas lauksaimniekiem, vēstī LNT Ziņas. Savukārt pircējiem tas nozīmē daudzu produktu sadārdzināšanos.

Turklāt jāņem vērā, ka sausums ir bijis ne tikai Latvijā, bet visur Eiropā, tostarp tādās labības lielvalstīs kā Ukraina un Krievija, un līdz ar to graudu cena biržās šogad būtiski augusi. Labības audzētājiem tā ir laba ziņa, jo nozīmē labu peļņu, tikmēr patērētāji jau rudenī graudu cenas sajutīs veikalos.

Speciālisti LNT Ziņām skaidroja, ka graudu cenas dēļ nekāps maizes cena, jo maizei ir tikai 10-15% graudu. Tomēr graudi ir ļoti svarīgi lopbarībā, un līdz ar to cenas augs gaļai, olām.

Tikmēr graudu pārstrādātāji norāda uz kādu nepatīkamu tendenci – pēdējos desmit gados trīs reizes sarukusi rudzu audzēšana. 2008. gada tie bija 59 000 hektāru, pērn – vairs tikai 18 000. Šādi turpinot, Latvijas veikalos tradicionālā latviešu rupjmaize kļūs par īstu retumu.
Lai mudinātu sēt rudzus, “Rīgas dzirnavnieks” sācis programmu augstas kvalitātes rudzu audzēšanas atbalstam.

Avots: www.la.lv